Передплата 2024 «Добрий господар»

Платити за опалення тільки своєї квартири: у скільки обійдуться індивідуальні лічильники тепла

  • 20.10.2018, 12:58
  • 11.9K

Жителі старих будинків отримали право встановлювати індивідуальні лічильники тепла.

Про це днями повідомив віце-прем'єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Відтепер українці можуть самостійно обирати оптимальну систему індивідуального обліку тепла. Це можливість економити споживання тепла і платити виключно за власним лічильником. На засіданні Кабміну прийняли важливу постанову, якою затвердили відповідний порядок!», — написав Геннадій Зубко на своїй сторінці в Facebook.

Міністр нагадав, що раніше індивідуальний (поквартирний) облік був доступний тільки для жителів порівняно нових будинків, з горизонтальною системою опалення. Жителі старих будинків, де відсутня технічна можливість встановити індивідуальний лічильник, платили за будинковим лічильником, пропорційно площі квартири. Після прийняття Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» в минулому році жителі будинків з вертикальною розводкою також можуть встановлювати прилади-розподілювачі, які також дозволять регулювати температуру в квартирах і економити на оплаті за тепло. Постанова Кабміну № 829 від 10 жовтня регулює правила і порядок установки таких приладів.

«Доплачувати потрібно буде лише за обігрів загальних місць користування і допоміжних приміщень, згідно площі квартири», — попередив Геннадій Зубко.

«Сама по собі поява можливості для споживачів самостійно вирішувати, як їм краще оплачувати за тепло — тільки за показаннями загальнобудинкового лічильника або відповідно до показань індивідуальних приладів обліку — це однозначно позитив. Люди з розподільниками будуть більше мотивовані економити теплову енергію, підвищувати енергоефективність свого житла. Але буму установки розподільників тепла в найближчий рік по ряду причин очікувати не доводиться. Це можливість на перспективу, навіть не найближчий рік-два, а набагато довше», — вважає енергоаудитор, менеджер проектів ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк.

Чи вигідне встановлення індивідуальних лічильників тепла та у скільки це обійдеться українцям, аналізував сайт «Сегодня»

У більшості будинків, побудованих після 2009 року, система опалення горизонтальна, і поставити індивідуальні теплові лічильники, які будуть фіксувати різницю між теплом на вході і виході труби з квартири, можна без проблем. Але таких будинків в Україні — всього близько 10% від загального числа багатоповерхівок. У решти 90% житлових будинків — з вертикальною розводкою — тепло в кожне приміщення надходить по окремих стояках, і тут одним лічильником не обійдешся. Тому до останнього часу жителям таких будинків відмовляли в праві на індивідуальні лічильники тепла.

Однак технічна можливість індивідуального підрахунку спожитого тепла в будинках з вертикальною розводкою існує (hit cost avocators), і в багатьох європейських країнах нею давно користуються. Тепер це можливо і в Україні.

Як розповіла директор Офісу підтримки реформ при Мінрегіонбуді Юлія Перчук, для індивідуального обліку тепла в будинках з вертикальною розводкою потрібно буде ставити на кожну батарею прилад-розподільник. А крім того — терморегулятор.

«Перш ніж ставити прилад-розподільник, на кожній батареї потрібно буде встановити терморегулятор. Це обов'язкова умова. Тому що індивідуальний облік тепла вводиться саме заради того, щоб жителі могли економити», — пояснює Юлія Перчук.

Встановлювати терморегулятори краще до початку опалювального сезону або після його закінчення, тому що такі роботи вимагають розгерметизації системи опалення. А от прилади-розподілювачі встановлюються зовні батареї і кріпляться до них магнітами або болтами. Виглядають вони як пульт від кондиціонера, тільки без кнопок. Показники висвічуються на екрані приладу.

«Крім того, в будинку встановлюється прилад, який зчитує сигнали з індивідуальних розподільників. І вони працюють як одна система. Причому чим більше квартир оснащені такими індивідуальними приладами обліку, тим вище точність показань. В ідеалі до системи повинні бути підключені хоча б 75% квартир. Але, з урахуванням наших реалій, в постанові закладена норма про те, що будинок може перейти на індивідуальну систему обліку тепла тільки за умови, що хоча б 50% квартир дадуть на це свою згоду. При цьому поверховість будинку ролі не грає», — говорить Юлія Перчук.

«Практика європейських країн показує, що краще, щоб в будинку 100% квартир були обладнані розподільниками. Це впливає на точність розрахунків і обліку тепла, а також мінімізує залежність від „недоброчесних сусідів“ які можуть просто перекрити у себе регулятор, щоб зігріватися за рахунок квартир збоку, зверху, знизу», — зазначає Сергій Свистюк.

Розподільники коштують близько 600−1000 грн. на за прилад. Для трикімнатної квартири необхідно буде встановити мінімум 4 розподільника (на батареї в кожній кімнаті плюс кухня). Тобто бюджет тільки на розподільники складе близько 2400−4000 грн. Але цю суму необхідно помножити в кілька разів, оскільки крім розподільників необхідно ще встановити терморегулятори і байпаси на батареї, якщо їх немає. Це дозволить жителям квартир регулювати температуру батарей і впливати таким чином на обсяги споживаного тепла.

До цього необхідно буде додати вартість концентраторів інформації з розподільників через радіозв'язок і доступом в інтернет. Не кожна сім'я буде готова викласти за раз від 6 до 12 тис. грн. на такий, здавалося б, корисний захід.

«При цьому, необхідно знати і розуміти, що 100% перекриття регулятора на батареї не забезпечить „нульовий“ платіж за теплову енергію, оскільки є ще опалення місць загального користування, втрати в внутрішньобудинкових мережах, які фіксуватиме загальнобудинковий прилад обліку», — застерігає менеджер проектів ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк.

Установкою приладів-розподільників в Україні поки займаються лічені компанії. У Мінрегіоні розраховують, що, коли норми закону почнуть реалізовуватися, таких пропозицій на ринку стане більше і ціни знизяться.

«Вибрати оптимальну систему індивідуального обліку можна за технічною можливістю інженерних систем в будинку», — заявив Геннадій Зубко.

Постановою Кабміну № 829 якраз затверджений «Порядок визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності установки приладів — розподільників теплової енергії».

В «Порядку …» говориться, що визначати наявність технічної можливості для установки вузлів розподільного обліку будуть ліцензовані інженери по внутрішніх мережах. За результатами перевірки вони складають акт відповідності будинку наступним критеріям:

— окреме відгалуження системи опалення для окремого приміщення, наявність якого встановлено під час візуального огляду і яке передбачено принциповою схемою внутрішньобудинкової системи опалення;

— принциповою схемою внутрішньобудинкової системи опалення передбачена технічна можливість установки автоматичних регуляторів температури в приміщеннях, що не призведе до порушення гідравлічного режиму внутрішньобудинкової системи опалення;

— під час установки вузла розподільного обліку буде забезпечено дотримання вимоги застосування засобу вимірювальної техніки та умов його належної експлуатації, які вказані в технічній документації на цей прилад;

— можливість забезпечення вільного доступу для зняття показань приладу обліку, його обслуговування і заміни.

У постанові зазначено, що розподільні прилади обліку можуть бути встановлені тільки в тих будинках, які відповідають всім перерахованим критеріям. Якщо ж якомусь із критеріїв будинок не відповідає, в акті можуть бути запропоновані заходи, здійснення яких дозволить встановити вузли розподільного обліку.

А ось економічна доцільність установки розподільників теплової енергії в багатоквартирному будинку визначається «власником (власниками) будинку або іншою особою, яка визначена власниками», йдеться в постанові. Критерієм економічної доцільності вважається термін окупності установки приладів. Якщо прилади окупаються за термін своєї служби, встановлювати можна.

«Оцінку можливості і економічної доцільності установки розподільників можуть виконувати енергоаудитори в рамках комплексного енергетичного обстеження всього будинку. Серед інших заходів з енергоефективності та енергозбереження, енергоаудитор може запропонувати і установку розподільників і зробити попереднє техніко-економічне обґрунтування даного заходу», — говорить Сергій Свистюк.

Експерт з ЖКГ Андрій Никончук вважає, що можливістю встановлювати індивідуальні прилади обліку тепла захочуть скористатися багато хто.

«Недогріви — це бич сучасної системи централізованого опалення. Установка лічильників і розподільників на батарею дозволить людям економити, так що це буде користуватися попитом. Звичайно, якщо будуть чітко визначені зобов'язання установників лічильників і схеми розподілу рахунків, які будуть приходити на споживачів. З урахуванням тих квартир, хто встановив, і хто не встановив лічильники, як буде оплачуватися опалення за місця загального користування, на які лічильники не будуть ставитися, і т.д.», — говорить експерт.

Найбільші можливості по економії теплової енергії лежать далеко за межами окремих квартир — на рівні всього будинку. Стіни, інженерні комунікації, горище, підвал, дах, під'їзд у всього будинку загальні. Тому без енергоаудиту всієї будівлі жителям не обійтися. У звіті про енергоаудит можуть бути запропоновані заходи для досягнення максимального ефекту від поквартирного обліку. А це загальнобудинкові роботи, наприклад, обладнання автоматизованої системи управління теплоносієм (ІТП), балансування системи (при цьому бажано застосовувати автоматичні клапани), утеплення трубопроводів і забезпечення загальнобудинкового обліку, якщо його немає. ІТП за допомогою погодозалежної автоматики буде сам регулювати витрату і температуру теплоносія в будинку в залежності від температури повітря на вулиці

«Автоматика дозволяє економити від 10% тепла, і відповідно витрати мешканців на опалення. Балансування стояків за допомогою спеціальних клапанів дозволяє вирівняти гідравліку, щоб було однаково не жарко і не холодно, а на рівні комфортних 18−21 градусів. Можливо, десь доведеться модернізувати або замінити насоси циркуляції теплоносія, встановити перетворювачі частоти. Всі ці заходи, їх доцільність, вартість і терміни окупності повинен розрахувати енергоаудитор», — говорить менеджер ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк.

Заходи по модернізації ІТП і балансуванню стояків можуть обійтися для одного будинку від 300 до 700 тис. грн., що можна порівняти з витратами половини мешканців на установку розподільників. Може виявитися, що набагато простіше об'єднати сусідів навколо ідеї модернізації ІТП і балансування для користі і економії на рівні всього будинку. Профінансувати такі роботи можна або за рахунок «теплих кредитів», міських грантів за програмами «70/30», або енергосервісні компанії (ЕСКО) зможуть профінансувати і виконати під ключ такі заходи.

Нагадаємо, як писав «ВЗ», Кабінет міністрів України вирішив підвищити ціни на газ на 23,5% з 1 листопада. Уряд встановив ціну на газ для населення — 8 тис. 550 гривень за тисячу кубічних метрів з листопада.

Схожі новини