Передплата 2024 «Добрий господар»

Скандальний екс-консул судиться через звільнення

Колишній Генконсул України у Гамбурзі Василь Марущинець вирішив витиснути зі свого скандальної відставки максимум користі для себе. Розвів бурхливу діяльність не лише у Facebook, а й у суді і на підступах до політичної арени. Виходець із Закарпаття, звільнений за антисемітську риторику, зібрався у президенти. А ще — вимагає поновити його на диппосаді і відшкодувати зарплату за місяці «вимушених прогул».

Прізвище 62-річного Василя Марущинця нашуміло після того, як набула розголосу інформація про зміст його сторінки на Facebook.

Блогер Анатолій Шарій виклав ці пости, в яких і антисемітська риторика, і зображення свастики, і далеко не дипломатичні висловлювання щодо інших національностей. Для кого старався не менш скандальний Шарій зі своїми українофобськими збоченствами, зрозуміло. Оприлюднену ним інформацію «раша"-рупори на-ура розтиражували.

Проте «рука Шарія» у цій історії Марущинця аж ніяк не виправдовує. У МЗС провели службове розслідування, за результатами якого Генконсул у Гамбурзі позбувся своєї посади.

«Комісія дійшла висновку, що дії В. Марущинця розцінюються як порушення присяги державного службовця, правил етичної поведінки державних службовців і шкодять авторитету державної служби», — відзвітували у міністерстві. І заявили, що передадуть матеріали перевірки у правоохоронні органи — для встановлення, чи не містять дії Марущинця ознак кримінального злочину (розпалювання міжнаціональної ворожнечі).

За п'ять місяці з часу звільнення Генконсула інформації щодо порушення проти нього кримінального провадження не з'явилося. Зате стрічка Марущинця у Facebook поповнилася новими дописами у стилі як я «люблю» усе неукраїнське". Риторика — та ж, тільки місцями обережніша.

Україну у постах екс-консул називає Оріяна-Русь-Україна, а про себе пише, що він — орієць-галл-скіф-ант-рус-українець, який захищає Батьківщину «від наскоків мадярів, поляків, „рускоміровців“ та сіоністів».

Звідки ж цей захисник взявся? Багато не дізнаєтеся. Навіть офіційної біографії в Інтернеті не знайдете. Ось що вдалося зібрати з різних джерел. Родом Марущинець — з Великого Раковця на Закарпатті. Працював вчителем німецької мови, директором школи, був сільським головою. Як потрапив на дипслужбу? Про це сам екс-консул написав «по-партизанськи»: «Слухач Дипломатичної академії, дипломат».

Є коротка згадка про Марущинця і на сайті Центрвиборчкому. На парламентських виборах 2012-го «оріянець-рус-українець» балотувався по мажоритарному округу у рідному Закарпатті — як самовисуванець. Але парламентський мандат дістався не йому.

У депутати ходив, тепер до президентської булави приглядається. Вже й кандидатом себе називає. Причому не забув натякнути, що, оскільки як чесний і порядний двома з половиною мільйонами гривень на кандидатську заставу не розжився, здалося б якось цю проблему вирішити. Як? Або, каже, зменшити суму заставних до мільйона, або взагалі заставу скасувати. Але зрозуміло, до чого насправді Марущинець вів. Коментатори під його постом про непідйомну заставу натяк розшифрували: скинутися треба.

Схожі новини