Передплата 2024 «Добрий господар»

Якою буде «Доля» «Будинку воїна»: досі не визначились із господарем установи

«Будинок воїна», який відкрили у колишньому приміщенні Російського культурного центру, що на вул. Короленка, 1-А, передадуть на баланс комунального підприємства Львівської облради «Доля». Деякі АТОвці, які були залучені до створення цього будинку, проти такого рішення.

Про запуск процесу передачі «Будинку воїна» на баланс «Долі» журналіст «ВЗ» дізналася від АТОвця Володимира Правосудова (позивний «Штурм»). Зателефонувала Правосудову, щоб більше дізнатися про його мілітарну виставку (експозиція зброї та військових обладунків з часів короля Данила до сьогоднішніх часів: АТО, Майдану). Сказав, що показ експозиції завершився і що йому пора йти з установи: «Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин одноосібно прийняв рішення, щоб за „Будинок воїна“ відповідала „Доля“… Нехай тепер „Доля“ утримує його. Я у колгосп вступати не буду. Обласна рада має у власності будівлю, то хай призначає директором кого хоче», в інтонації пана Правосудова відчувається образа. Володимир Правосудов вважає, що господарями «Будинку воїна» мали би бути громадські організації, за якими стоять фронтовики.

Керівник КП «Доля» Святослава Шеремета вважає, що поки йде процес передачі установи на баланс «Долі» будь-які коментарі зайві…

Чим займається комунальна установа Львівської облради «Доля№, яка тепер відповідатиме за «Будинок воїна»? На сайті комунального підприємства пише, що серед сфер діяльності — пошук, дослідження, ексгумація і перепоховання осіб, які загинули чи померли внаслідок депортацій, політичних репресій та воєн. Також «Доля» відповідає за облік, впорядкування і збереження поховань і меморіальних цвинтарів, науково вивчає історичні події, пов’язані з депортаціями і політичними репресіями українців, досліджує перебіг бойових операцій і місць боїв Першої та Другої світових воєн.

Телефоную по коментар до заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка, який з самого початку координує проект «Будинок воїна».

«Ми ще раніше говорили про два варіанти: або передадуть на баланс „Долі“, або на баланс Львівського історичного музею, — каже пан Гірняк. — Кінцеве рішення ще не прийнято, бо є чимало юридичних нюансів. Попереднє рішення — це КП „Доля“. Хтось повинен бути відповідальним за будівлю. Директором „Будинку воїна“ стане керівник того комунального підприємства, на баланс якого буде передано. Атошники все одно будуть адмініструвати „Будинок воїна“, організовувати там різні заходи, бути присутніми на нарадах, брати участь у процесі ухвалення рішень».

Нагадаємо, на ремонт приміщення, де чимало років працював Російський культурний центр Львівська облрада витратила 6 мільйонів 165 тисяч гривень. Торік Львівська обласна рада ухвалила на сесії рішення про виселення центру «русского мира» і передала приміщення на баланс комунальної власності облради.

Схожі новини