Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вугільні рани і розпад тканин: лікар розповів про смертельну хворобу, що загрожує українцям

  • 17.10.2018, 11:13
  • 1 067

Жителям населених пунктів Одещини, в яких фахівці зафіксували випадки захворювання тварин на сибірку, потрібно бути обережними й уважно ставитися до свого здоров’я.

Адже сибірська виразка — дуже стійке і небезпечне захворювання, постраждати від якого можуть люди, які перебувають в безпосередній близькості до осередка.

Про це розповів епідеміолог Юлій Жигалов, повідомляє «Сегодня».

За його словами, в зоні ризику перебувають і ті, хто працює з тваринами.

«Збудник сибірської виразки дуже стійкий у зовнішньому середовищі, може десятиліттями зберігати життєздатність і перебувати в ґрунті. Захворіти можуть люди, які перебували в районі осередку. Перейняти хворобу можна і після контакту з хворою твариною. Можна сказати, що це професійне захворювання. У зоні ризику перебувають працівники ферм, харчових підприємств і тих, де виконується первинна обробка м'яса, шкури тварин. Можна заразитися через продукти харчування і навіть повітряно-крапельним шляхом при контакті з інфікованими тваринами. Хворіють в основному дорослі люди», — говорить експерт.

При цьому на ранніх стадіях сибірську виразку можна сплутати з грипом чи ГРВІ. Тому при цій хворобі, як і при будь-якій іншій, важлива діагностика на ранніх стадіях.

«Перші ознаки — підвищення температури, озноб і збільшення лімфовузлів. Сибірську виразку можна сплутати з ГРВІ та грипом. Це одне з найнебезпечніших захворювань. Спостерігається множинне ураження, множинна клініка. Є кілька форм — шкірна, бульозна, що вражає лімфатичні вузли, і така, що вражає внутрішні органи. Смертність висока. Головне — не проґавити початок захворювання. Адже від цього безпосередньо залежить летальність результату. Період інкубації дуже нетривалий — два-три дні. По закінченні трьох днів на місці попадання мікроорганізму виникає запальний процес — „бульбашка“, яка червоніє і свербить. На цьому місці утворюється чорна корочка у вигляді вуглинки. Місце попадання бактерії дуже схоже на укус комахи. Відразу ж на перших етапах треба звернутися до фахівця, який зробить диференціальну діагностику і призначить лікування» , — радить епідеміолог.

Як говорить фахівець, при своєчасному виявлення сибірська виразка лікується антибіотиками і гамма-глобуліном, а ось без належного лікування сама хвороба протікає страшно і можливі ускладнення.

«При ураженні можуть бути ускладнення — розпад тканин, порушення кровоносної системи, сепсис, токсичний шок від розпаду клітин, набряк легенів, задуха, може бути ураження головного мозку. Тому важливо вчасно звернутися і пройти правильний курс лікування», — доповнює Жигалов.

Крім того, важливо провести епідеміологічне дослідження в осередку захворювання і ліквідувати збудник.

«Якщо провести епідеміологічне дослідження, аналіз, якщо зробити все правильно, то поширення не буде», — підсумовує фахівець.

Також важливі регулярні санітарно-гігієнічні заходи на фермах і в інших місцях, де люди постійно працюють з тваринами, дезінфекції. Не завадила б і планова вакцинація співробітників таких підприємств.

Нагадаємо, на Одещині п'ятеро осіб захворіли на сибірську виразку. Спалах захворювання зафіксували в Саратському районі: всі хворі є жителями села Міняйлівка. Люди, які потрапили до лікарні з підозрою на сибірську виразку, перед цим зарізали хвору корову і з'їли її м'ясо.

Крім того, з'явилася інформація про смерть тварини в селі Миколаївка-Новоросійська в Одеській області.

Схожі новини