Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Роздягнули, побили та погрожували вбивством: в Інгушетії невідомі викрали правозахисника Amnesty International

  • 15.10.2018, 15:56
  • 846

У Міжнародній правозахисній організації Amnesty International заявили про викрадення і побиття свого співробітника Олега Козловського в Інгушетії (Росія).

Як повідомляється на сайті російського представництва організації, Козловський прибув до столиці Інгушетії Магаса 5 жовтня для моніторингу мирних протестів, що почалися після підписання 26 вересня між лідерами Інгушетії та Чечні угоди про визначення адміністративного кордону між двома регіонами.

«Увечері наступного дня невідомий, який назвався представником організаторів протесту, заманив Козловського у свій автомобіль під приводом організації зустрічі з мітингувальниками. Замість цього його відвезли за межі міста, де його роздягли, почали бити і погрожувати розстріляти. Екзекуція тривала дві години», — заявляють в організації.

«Вони приставили пістолет до моєї голови і сказали, що збираються мене вбити. Чоловіки назвалися співробітниками місцевого Центру по боротьбі з екстремізмом. Вони зажадали від мене імена моїх контактів в Інгушетії і пригрозили вбити мою дружину і дітей, якщо я повідомлю про те, що сталося», — розповів Козловський.

Amnesty International заявляє, що його били кілька разів, а також влаштували два інсценування страти — Козловського змушували лягти обличчям на землю, приставляли до потилиці пістолет і говорили, що зараз його вб'ють.

Викрадачі також фотографували Козловського оголеним, погрожуючи опублікувати знімки, якщо він розповість про подію.

Зрозумівши, що їх інформатором дослідник не стане, викрадачі вивезли Козловського в сусідню Північну Осетію і відпустили його біля аеропорту. Перед тим, як його відпустити, один з невідомих сказав: «Ніколи не повертайся і не пиши про Інгушетію».

«Цей насильницький інцидент викликає шок і тривогу. Але влада повинна розуміти, що нас не зможуть залякати люди, які ховаються за масками. Ми подали заяву про злочин до російських компетентних органів», — заявила директор Amnesty International по Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс.

Сам Козловський на своїй сторінці в Facebook написав, що зараз разом з родиною перебуває за межами РФ, однак сподівається «найближчим часом повернутися і продовжити роботу».

Схожі новини