Передплата 2024 «Добрий господар»

РПЦ збирає Синод у Мінську щодо надання Україні автокефалії

  • 15.10.2018, 11:15
  • 1 037

Засідання синоду Російської православної церкви відбудеться у понеділок у Мінську під головуванням патріарха Кирила, його головна тема — оцінка дій Константинопольського патріархату в Україні та вироблення РПЦ заходів у відповідь.

Про це повідомляє Укрінформ.

Засідання Священного синоду пройде в будівлі Мінської єпархії. 12 ієрархів вищого виконавчого органу Російської православної церкви будуть вирішувати, що робити далі. Передбачається, що на ухвалення рішення піде приблизно чотири години. Втім, активні консультації йшли напередодні. Тому очікується, що підсумковий документ синоду з'явиться вже в понеділок по обіді.

Раніше патріарх Кирило заявляв, що головне питання відкриття синоду — «відреагувати на те, що сьогодні відбувається в родині помісних православних церков, і на ту ситуацію, яка складається в Україні».

Засідання синоду РПЦ вперше пройде за межами Росії (і вперше в Білорусі). У РПЦ було чотири дні, щоб визначитися, як реагувати на рішення Вселенського патріарха про початок процесу надання автокефалії Української церкви.

За словами прес-секретаря патріарха Кирила священика Олександра Волкова, синод РПЦ «висловить абсолютно недвозначну позицію щодо тих заяв і тих рішень, які були ухвалені в Стамбулі», та дасть «остаточну оцінку всьому тому, що було зроблено Константинопольським патріархатом за останній час», «відповідь Священного синоду буде адекватною і жорсткою».

Раніше повідомлялося, що в неділю відбудеться зустріч патріарха Кирила з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Після чого у вузькому форматі глава держави також проведе переговори з усім єпископатом Білоруської православної церкви і членами Священного синоду РПЦ.

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату прийняв рішення продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томосу як документа (грамоти).

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет висловив переконання, що об'єднавчий архієрейський собор буде скликаний найближчим часом.

Схожі новини