Передплата 2024 «Добрий господар»

Гарантую, «державної церкви» не буде, — Порошенко

  • 14.10.2018, 12:50
  • 503

Президент України Петро Порошенко заявив, що після отримання томосу в Україні не буде «державної церкви».

Про це він сказав під час виступу на Софійській площі, повідомляє «Українська правда».

«У нас не було, немає і не буде „державної церкви“. І в освячену томосом православну церкву ніхто нікого не „запрошуватиме“ силоміць. Це питання вільного вибору кожного віруючого. … Я гарантую, що не буде жодного тиску, буде збережено право своєї дороги до бога кожного українця, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися у тій церковній структурі, яка зберігає єдність з РПЦ. Це їх вибір, і його треба поважати», — зазначив глава держави.

Порошенко при цьому додав, що «так само гарантує», що держава захистить права тих священників та вірян церкви московського патріархату, які «добровільно вирішать з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину православну помісну церкву».

«Спільна розбудова незалежної церкви не може бути підставою для розбрату і протистояння, насильства. Як тільки побачите людей, які закликають „взятии“ Києво-Печерську лавру, храм чи монастир — знайте, то московська агентура! Не дозволимо Кремлю розпалити релігійну війну всередині держави», — заявив президент.

Глава держави додав, що участь у Соборі, після якого обраний предстоятель української помісної церкви отримає томос, візьме також група єпископів церкви московського патріархату, «які між кремлівською зіркою і хрестом обрали хрест, а між Україною і РФ — обрали Україну».

«Вселенський Патріархат остаточно проголосив незаконною московську анексію київської митрополії, здійснену ще наприкінці сімнадцятого століття. Ясно й недвозначно ним заявлено, що Російська Православна Церква не має канонічних прав щодо православної церкви в Україні, і наша УПЦ не має підпорядкування РПЦ, а Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви», — заявив Порошенко.

Також президент зазначив, що питання Томосу і автокефалії для української православної церкви «виходить далеко за межі церковного життя».

«Це питання нашої незалежності, питання нашої нацбезпеки, питання нашої державності. Це питання всієї світової геополітики. І якщо це не так, то чому тоді рішення Вселенського патріарха позавчора обговорювалася на Раді безпекиРосійської Федерації під головуванням Путіна?», — додав Порошенко.

Він зауважив, що реакція Москви на рішення Синоду і дії Києва «свідчить, що ми — на правильному шляху».

За словами глави держави, автокефалія є частиною «державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом останніх 4,5 років».

«І, наголошую, будемо впроваджувати й надалі. … Автокефалія — з того ж ряду, що й наше прагнення до вступу до ЄС і НАТО. Це основа нашого власного шляху розвитку, розвитку України і розвитку української нації…», — підсумував Президент.

Схожі новини