Передплата 2024 «Добрий господар»

Археологи знайшли у Шотландії символ безсмертя

  • 13.10.2018, 18:10
  • 662

У Шотландії археологи виявили при розкопках в стародавньому монастирі Абердиншира епохи піктів рідкісну середньовічну дошку для скандинавської настільної стратегічної гри Хнефатафл (Hnefatafl) віком щонайменше тисяча років.

Дата створення дошки ще не встановлена, але аналогічний фрагмент, знайдений в Бірсі на Оркнейських островах у 1989 році, було віднесено до періоду пізнього залізного віку, між 5 і 9 століттям, повідомляє Styler.rbc.ua із посиланням на The Scotsman.

Як пояснила археолог Елі Кемерон, для Шотландії це дуже рідкісна знахідка. Артефакт ще в давнину було перероблено — йому надали круглу форму і, можливо, використовували в якості кришки для горщика. Дошка прикрашена «вузлом Соломона» — символом вічності, безсмертя і зв'язку людини із божественним.

«Подібні артефакти знаходять в основному при розкопках монастирів і в місцях проведення релігійних ритуалів, Це свідчить про те, що гра була доступна далеко не всім», — розповіла Кемерон.

До речі, обстежуваний монастир в Абердінширі існував в епоху піктів та був покинутий близько тисячі років тому. Втім, на тому місці до його будівництва існувала й інша споруда.

Схожі новини