Передплата 2024 ВЗ

Відсьогодні українські телеканали перевірятимуть на мовні квоти

  • 13.10.2018, 14:49
  • 906

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення від сьогодні, з 13 жовтня, починає проводити моніторинг ефіру телеканалів щодо дотримання ними мовних квот. Перші результати перевірок будуть представлені через шість тижнів.

Як повідомив член Нацради Сергій Костинский, моніторинг починається в зв'язку з завершенням перехідного періоду, передає «Сегодня».

«Перші результати будуть через шість тижнів, і Нацрада зможе їх публічно презентувати. Загалом, перша хвиля моніторингу всіх загальнонаціональних, регіональних, місцевих та супутникових телеканалів триватиме як мінімум шість місяців», — заявив він.

За його словами, під час перехідного періоду були зафіксовані ознаки порушень мовних квот на п'яти супутникових телеканалах, в ефірі яких частка української мови становила 60%, 58%, 57%, 55% і 27% відповідно. При цьому з 13 жовтня 2018 року на супутникових телеканалах має бути не менше 75% контенту українською мовою.

Нагадаємо, 13 жовтня 2017 року набрав чинності закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», який передбачає введення мовних квот на телебаченні.

Згідно з вимогами документа, передачі, фільми і новини, виконані українською мовою, має становити не менш ніж 75% загальної тривалості передач і фільмів в кожному з проміжків часу між 07:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22: 00. Телерадіокомпанії місцевої категорії мовлення повинні транслювати не менше 50% ефіру українською мовою.

При цьому під квоти не потрапляють передачі і фільми, виготовлені до 1 серпня 1991 року. Їх досить субтитрувати українською мовою, тоді вони включаються в українську квоту.

Закон також передбачає, що частка новинних програм на телебаченні має становити 75%.

Схожі новини