Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Анафему з Філарета не знімали, — священик Московського патріархату

  • 12.10.2018, 11:45
  • 1 378

Неправильно говорити, що з патріарха Філарета зняли анафему. Адже насправді її просто визнали недійсною, — вважає волинський священик з Нововолинська Віктор Мартиненко.

Про це повідомляє «Перший національний».

«Вселенський патріархат не може зняти анафему не з Філарета Денисенка, не з Івана Мазепи… Не можна відмінити незаконне рішення — воно від початку не мало сили, бо було незаконним» — пояснив священик, який, до слова, належить до Української православної церкви Московського патріархату.

«Не можна зняти політичну анафему, бо вона від початку недійсна — „ничтожна“, така, що не має сили. Отож, її лише можна визнати такою, а не відмінити» — уточнює він.

Як доказ Віктор Мартиненко цитує синодальне рішення:

«Прийняти та розглянути прохання про апеляцію від Філарета Денисенка, Макарія Малетича та їх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин, у відповідності до канонічних прерогатив Константинопольського патріарха отримувати такі звернення від ієрархів та інших священнослужителів з усіх Автокефальних Церков. Таким чином, згадані вище особи були канонічно поновлені у своєму єпископському або священицькому сані, також було відновлено сопричастя їхніх вірних з Церквою»

Волинський священик робить висновок: «Отже, розглянуто і задовільнено апеляцію митр. Філарета Денисенка, — визнано недійсним позбавлення його сану, відтак прийнято до євхаристичного спілкування його, та його послідовників, тобто увесь клір та вірних УПЦ КП. З чим усіх вас вітаю!»

Нагадаємо, відповідне рішення Синод Вселенського патріархату прийняв у четвер, 11 вересня.

Довідково:

У 1997 році за поданням єпископату Української православної церкви Московського патріархату, Архієрейський Собор Російської православної церкви видав «Акт про відлучення від Церкви монаха Філарета (Денисенка)» (сану митрополита РПЦ його позбавила у 1992 році) за «розкольницьку діяльність» та «порушення монашеських обітниць» (стверджували, що він, будучи монахом, він мав жінку і трьох дітей).

Схожі новини