Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рішення про надання автокефалії вже прийняте, — Порошенко

  • 12.10.2018, 08:10
  • 661

Президент Петро Порошенко повідомив про те, що Священний Синод ухвалив рішення про надання Томосу про автокефалію Української Помісної Православної Церкви.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

«Господь побачив боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви. Він належно оцінив наші труди. Йому стало так угодно, щоб Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій і Синод Константинопольської Церкви-Матері сказали омріяне, довгоочікуване та протягом тривалого часу виборюване нами «так», — сказав Глава держави у заяві у зв’язку із рішенням Синоду.

«Помісній, автокефальній, православній Церкві України — бути», — ще раз наголосив Петро Порошенко.

«Світове православ’я, як колись написав Його Всесвятість Варфоломій — це „сузір'я незалежних та рівних національних Церков“. І, дорогі друзі, нарешті у цьому сузір’ї засяє і наша українська зірка. Рішення про надання автокефалії вже прийняте. Наголошую, рішення про надання автокефалії Україні — прийнято і ще раз підтверджене», — додав Президент.

Він нагадав, що також промислом Божим у всіх православних державах, що здобували свою незалежність, поставали свої Помісні Церкви. «Це Болгарія, це Греція, це Грузія, це Сербія, це Кіпр, це Румунія, це Росія. Тепер до них додається і наша з вами держава Україна», — зазначив Глава держави.

Президент особливо підкреслив, що рішення Вселенського Патріарха та Синоду остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовіністичні фантазії Москви, не підкріплені жодним церковно-правовим документом — про Україну як нібито канонічну територію російської церкви. «Те, що так званий „перехід“ Київської митрополії у володіння Москви стався „не за приписами канонічних правил“, Вселенський Патріархат визнав ще у 1924 році. А сьогодні Синод ще раз підтвердив цю позицію», — наголосив Петро Порошенко.

Схожі новини