Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто замінить депутатів, вибулих у ЦВК?

«Народний фронт» поповниться погонами, «вилоносна» фракція — броненосцем Ляшка.

Поки нардепи, яким не світить продовження парламентського мандата, рахують місяці до сумного для них «дембеля» (рік залишився), дехто тільки прасує костюми до депутатської інавгурації. Після оновлення Центрвиборчкому у Верховній Раді звільнилося два крісла. Те, в якому сиділа «фронтова» Ірина Єфремова, після присяги дістанеться 46-річному офіцеру Івану Савці. А замість Тетяни Юзькової (колишньої цивільної дружини головного «вилоносця») фракцію Радикальної партії поповнить власник орендованого для Олега Ляшка люкс-«броньовика».

У «Народному фронті» парламентську втрату такого цінного бійця, як Єфремова, сходу відчують. Членство у Комітеті з питань регламенту і депутатської етики не заважало пані Єфремовій самій і регламент, і етику злісно порушувати. За статистикою руху «Чесно», на рахунку цієї тепер вже колишньої депутатки — майже півсотні випадків кнопкодавства. Тож Савці (якщо теж у «піаністи» запишеться) навряд чи вдасться попередницю перевершити.

У Верховну Раду новоприставлений нардеп перебазується з військової частини у Миколаєві, де суміщав дві посади — заступника командира, плюс — начальника відділення. Але військова кар'єра Савки не перервалася б депутатством, якби з виборчого списку «Народного фронту» не вибули одразу двоє кандидатів. «Золотим» претендентом на депутатське крісло Єфремової був № 82 у списку Сергій Кондратюк. «Срібним» — Ігор Гоцул (№ 83). В Івана Савки з його 84-ю позицією шансів не було. Аж поки Кондратюк і Гоцул не подали до ЦВК заяви про відмову від кандидатства. Перший — нібито за станом здоров'я. Другий — із розрахунком, мабуть, що вдасться втриматися у кріслі першого заступника «молодіжно-спортивного» міністра.

І Кондратюк, і Гоцул фігурували у скандалах, пов'язаних зі значними сумами коштів. Екс-регіонал Кондратюк (був депутатом Житомирської облради за списком Партії регіонів) — у часи, коли керував обласним автодором. У 2008 році підприємство надало шефові щедрий безвідсотковий кредит — 1,2 мільйона гривень на 18 років. А через два роки позичену суму Кондратюку просто подарували, списавши заборгованість за позикою. Проте гроші все ж довелося повернути — за рішенням суду, який визнав договір кредитування недійсним.

До Ігоря Гоцула були питання як до президента Федерації легкої атлетики України (посаду він суміщав із міністерською). У ході розслідування журналісти «Схем» з'ясували, що його підписи стоять на дозволах про закупівлі для спортивних заходів федерації в обхід системи ProZorro. Гоцул звинувачення заперечував, запевняючи, що сферою витрат очолюваної ним федерації не займається. У березні 2018-го діяльністю замміністра зацікавилися у Нацагентстві з питань запобігання корупції. НАЗК надіслала до суду протокол про адмінпорушення (йшлося про вчинення Гоцулом дій чи ухвалення рішень в умовах конфлікту інтересів). Однак до відповідальності урядовця так і не притягнули — сплив термін. У серпні Гоцул подав заяву про відставку, відмовившись коментувати причини. Відтоді вже понад два місяці минуло, а прізвище першого заступника міністра молоді та спорту все те ж.

Гоцул ще не безробітний, Гулак — вже давно небезробітний, хоча 2014-го балотувався зі статусом «тимчасово не працюю». У депутатське крісло 45-річний житель Макарова пересяде з табуретки помічника нардепа-радикала Олексія Ленського. У парламенті попереднього скликання Гулак теж встиг попрацювати — помічником Ляшка. Мабуть, у поті чола трудився — гарував на дорожезний позашляховик Cadillac Escalade, та ще й броньований. Та як виявилося, не для себе старався — для шефа. Власником «броньовика» значиться Гулак, а катається на ньому Ляшко, вказуючи у фінансових звітах партії, що авто орендує, причому за смішні гроші.

Схожі новини