Передплата 2024 ВЗ

Кожна третя українська партія — паперова…

Судячи з фінансового звіту, політична сила шоумена Зеленського — бідна, як церковна миша.

Лише шість-сім десятків українських партій із 353 офіційно зареєстрованих можна вважати такими, що реально функціонують. Решта виглядають фіктивними, віртуальними. Такого висновку дійшов Комітет виборців України, проаналізувавши звіти цих політичних сил про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, які подали у фіскальні органи. У більшості цих звітів стоять нулі і прочерки…

Кричущий факт: 79 вітчизняних партутворень, грубо порушуючи закон, взагалі не подали своїх декларацій за другий квартал цього року. А 197 інших принесли до податківців незаповнені папери. Партійні бухгалтери давали зрозуміти, що за квітень-травень-червень їхні вожді не проводили жодних фінансових операцій. І це наштовхує на роздуми: або такі партії є примарами, або вона намагаються обдурити контролюючі органи і не показують джерел фінансування, не називають імен своїх «меценатів».

У першому кварталі звіти у податкову не принесли 82 партії, а у документах 180 політсил виявилися одні лише нулі і прочерки. До таких належить партія одіозного Михайла Добкіна — «Християнські соціалісти», а також квазі-партія «Слуга народу» Володимира Зеленського, яку експерти розцінюють як шоу-проект. Не звітувала перед державою і «Громадсько-політична платформа Надії Савченко». Як і «Українська морська партія», яку очолює ректор Одеської юридичної академії Сергій Ківалов.
Ще 28 партій прикинулися жебраками. Судячи з документів, які вони подали для звіту, за три місяці деякі з них заробляли від 13 гривень до 8 тисяч гривень.

Ще кілька цікавих цифр. У першому кварталі цього року українські партії (не враховуючи парламентських) витратили на саморекламу 14,9 млн.грн. Найбільше потратилася Аграрна партія — 3,4 млн.грн. Далі ідуть «УКРОП» (2,3 млн.грн.), «Наш Край» (1,4 млн.грн.), Українська галицька партія (1,2 млн. грн.), ВО «Свобода» (1 млн.грн.).