Передплата 2024 «Добрий господар»

У Нацбанку пояснили, чому ціни на продукти у вересні подорожчали

  • 11.10.2018, 11:28
  • 455

У вересні 2018 року споживча інфляція у річному вимірі була вищою за прогнози Національного банку України за рахунок базової компоненти та цін на паливо.

Про це повідомили у прес-службі регулятора.

«Інфляційний тиск залишається високим попри послаблення продовольчої інфляції. Високі темпи зростання цін підтримуються стійким внутрішнім попитом, швидким зростанням заробітних плат та різким подорожчанням нафти на світових ринках», — підкреслили в Нацбанку.

Темпи подорожчання продуктів харчування з високим ступенем обробки залишилися незмінними. Так, хоча прискорилося зростання цін на товари зі значною часткою імпорту (шоколад, кава, чай, макаронні вироби тощо), уповільнилось зростання цін на м’ясні та молочні продукти завдяки нижчим темпам зростання цін на сировину, на тлі розширення її пропозиції та зниження світових цін.

Зростання цін на сирі продукти харчування у вересні уповільнилося до 0,8%, що відповідало прогнозу НБУ

Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися до 13,5% у порівнянні з вереснем минулого року і були нижчими за липневий прогноз унаслідок відтермінування підвищення тарифів на газ для населення.

У вересні уповільнилося зростання цін на алкогольні напої, а також цін на тютюнові вироби. Водночас зберігався тиск на адміністративні ціни через прискорення зростання заробітних плат та цін на паливо.

Зростання цін на паливо прискорилося до 22,7% у порівнянні з вереснем-17 на тлі стрімкого зростання світових цін на нафту та послаблення обмінного курсу гривні, підкреслили в НБУ

Схожі новини