Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мешканці Ічні повертаються додому попри вибухи на артскаладах

  • 11.10.2018, 08:28
  • 1 052

Рятуючись від вибухів на складах біля Ічні, свої домівки полишили 12,5 тисяч людей.

Більшість прихистили родичі і небайдужі люди, але кожен шостий зупинився у пунктах евакуації, розгорнутих владою, повідомляє ТСН.

Розгублені втікачі не знали, куди податися, і просто зупинялися в центрі селища на дорозі. Вони скаржилися на брак інформації та відсутність будь-якого оповіщення. Зранку, коли більшість спецтехніки роз’їхалась, багато-хто з евакуйованих почав шукати, як дістатися додому. На узбіччі тупцюють люди, на руках діти, поряд пакети з речами, які встигли схопити тікаючи — це жителі Ічні, які намагаються зупинити бодай якийсь транспорт і потрапити додому, адже рейсові автобуси не ходять. «Пішки ідуть 20 кілометрів, а що їм лишається робити? Ми нікому не потрібні. А там будинки, квартири обкрадають, приїдемо — нічого вже нема», — побоюється Євгенія Рохля. «Інформації мало. Почитаєш в інтернеті — там хтозна-що пишуть. Вчора було страшно, а сьогодні вже ні», — кажуть інші.

Більшість уже забули про вчорашній страх і переймаються за домівки та голодну худобу. Психологи намагаються заспокоїти людей. «Всі в такій напруженій ситуації, тому що люди не знають, у що вони повернуться. Спілкуємося, кажемо, щоби по можливості не виїздили. Офіційного дозволу ще нема», — каже психолог управління ДСНС у Чернігівській області Катерина Савельєва.

У спорожнілих селах чергує близько тисячі правоохоронців, але людей це не заспокоює. Побоюючись мародерів, люди просять родичів вивезти їх на авто. У кого знайомих водіїв немає — вони наймають приватників. Ті за 20 кілометрів шляху беруть з одного пасажира півсотні гривень, і це в разі заповнення машини. Люди обурюються, але їдуть. «200 гривень. Бензин бачили скільки коштує? Ні однієї, всі заправки закрили», — пояснюють водії.

У місцевій школі Парафіївки вимушені канікули, там ночували 360 людей, половина з них — виїхали. Тим часом в Ічні, куди повертаються жителі, немає газу і досі лунають вибухи. «Зранку їздила туди, побули дома і вернулись поки назад. Ну, дитина просто хвилюється дуже. Того, що 40 хвилин може бути нічого, а тоді такий хлопок іде і він смикається. Через це», — пояснила жителька Ічні Наталія Шага.

За даними штабу, у пунктах евакуації досі близько двох тисяч жителів Ічні. Їх, а також понад тисячу рятувальників, піротехніків та правоохоронців забезпечують гарячим харчуванням. Гуманітарну допомогу в Парафіївку везуть мікроавтобусами. Нині чиновники просять доброчинників зробити невелику паузу, щоб розподілити привезене і зрозуміти, що ще буде необхідне. «Нам вдосталь вже і продовольства, і теплих речей, всього достатньо. Ми всім дуже вдячні, тут у нас є координація в цьому питанні. Так що ми всім забезпечені», — розповіла керівник місцевої обладміністрації Юлія Свириденко.

Як довго триватиме ліквідація надзвичайної ситуації — точно людям ніхто не може сказати. Але відзавтра чиновники пообіцяли розпочати огляд будинків в Ічні, аби оцінити збитки і організувати поступове повернення жителів додому.

Схожі новини