Передплата 2024 ВЗ

На Францію подали Міжнародного суду в Гаазі через ядерні випробування

  • 10.10.2018, 13:28
  • 561

Проти Франції подали позов до Міжнародного кримінального суду в Гаазі через ймовірні злочини проти людства, вчинені під час ядерних випробувань на півдні Тихого океану.

Про це у вівторок повідомив лідер опозиції Французької Полінезії, інформує Європейська правда з посиланням на AFP.

«З великим почуттям обов'язку та рішучості 2 жовтня ми подали скаргу до Міжнародного кримінального суду за злочини проти людства.

Ця справа спрямована на притягнення до відповідальності усіх нині живих президентів Франції, відповідальних за ядерні випробування проти нашої країни", — заявив в Організації Об'єднаних Націй Оскар Темару, який також є колишнім президентом Французької Полінезії.

Заморська французька територія із понад 290 тисячами населення сьогодні найбільш відома своїм туристичним островом Таїті. Та упродовж трьох десятиліть атоли Муруроа та Фангатауфа пережили 193 ядерних випробовувань, поки тодішній президент Жак Ширак не завершив програму в 1990-х.

Загалом у період між 1960 та 1996 роками Франція провела 210 ядерних випробувань, до яких були залучені близько 150 тисяч військових та цивільних. У результаті тисячі людей скаржилися на серйозні проблеми зі здоров'ям. Лише близько 20 із приблизно тисячі осіб, які подали скарги проти Франції, отримали компенсацію.

Темару заявив, що ядерні випробування були прямим результатом колонізації та були нав'язані остров'янам. У разі відмови від випробувань Париж, за його словами, погрожував запровадити у Французькій Полінезії військовий режим.

Франція довгий час заперечувала свою відповідальність за вплив на здоров'я і навколишнє середовище у результаті ядерних випробувань. Париж боявся, що визнання відповідальності призведе до ослаблення його ядерної програми під час «холодної війни».

Тільки в 2010 році Франція прийняла закон, що дозволяє отримати компенсацію військовим ветеранам і цивільним, якщо у них був виявлений рак у зв’язку з програмою випробувань.

Схожі новини