Передплата 2024 «Добрий господар»

У Харкові засудили батьків 3-річного хлопчика, які до смерті закатували дитину

  • 10.10.2018, 09:35
  • 1 167

Суд у Харкові схвалив рішення у справі про смерть 3-річного хлопчика, котрого спершу побили, а потім дитина не отримала допомоги від дорослих. Ба більше, коли знесилений хлопчик не зміг підвестися з ліжка, його перестали годувати.

Про це повідомляє ТСН.

Матір загиблого Максимка Наталія ховає обличчя під шарфом і не знімає його навіть у судовій залі. Її 3-річний син помер восени 2017 року від систематичних побоїв та голоду. За версією прокуратури, катував дитину рідний батько, але той усе заперечує. «Я не бив його. Звідки взялися побої, я не знаю», — заявив він. Денис тричі засуджений, своєї провини так і не визнав, свідчити у суді відмовився.

Розслідування і суд тривали близько року. Вирок батькам оголошували також довго: лише травми, вказані у матеріалах справи, перераховують щонайменше 10 хвилин. Смерть Максима збурила весь Харків. Родина жила незаможно та відлюдькувато, за три тижні до трагедії брат матері написав заяву в соцслужби, що батько б’є дітей, але під час перевірки нічого не виявили. «Я також почуваюся винним, що погано добивався. Треба було вибивати вікна, двері. Я сподіваюся, що малий пробачить мене», — каже дядько загиблого хлопчика Віталій Неманіхін.

Уже за півмісяця після візитів соцпрацівників хлопчик упав у кому. Швидку йому викликали не батьки, а знайома матері. Коли дитину побачили лікарі — вжахнулися. 3-річний хлопчик важив менше 1-річної дитини, а все маленьке тільце було в побоях. «Він був дуже виснажений. Він страждав досить довгий час. Скільки — я не можу сказати, але це не тиждень, не два, не три», — каже лікар Оксана Судакова.

Після смерті Максима його батька затримали, а вагітну матір посадили під домашній арешт. За час слідства вона народила дівчинку, яку соцслужби забрали просто з пологового. Старший син Наталії переїхав до рідного батька, той каже, що дитина потребує психологічної допомоги. «З ним займаються психологи», — розповів Олександр Мітюра.

Вирок суду для батьків закатованого Максимчика: 10 років за ґратами батькові та 8 — матері, яка рік дивилася на знущання над дитиною і мовчала. Жінку беруть під варту просто у залі суду.

На лаві підсудних опинилися не лише батьки закатованого хлопчика — провадження є і проти соціальних працівників, що не помітили стану дитини. Керівницю служби в справах дітей, яка визнала свою провину і співпрацювала зі слідством, засудили на три роки позбавлення волі із річним випробувальним терміном. Нині починається розгляд кримінальної справи проти очільниці центру соціальних служб. «Директор центру особисто ставила резолюції на цих заявах, вона на себе брала особистий контроль за цією ситуацією. Перевірка не була організована належним чином. Вона не визнає своєї провини і вважає, що все мали зробити інші служби», — каже прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик. Обвинувальний акт прокурори зачитають у суді вже за два тижні. За службову недбалість чиновниці загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Схожі новини