Передплата 2024 «Добра кухня»

Чинний нардеп планував створити і очолити «народну республіку» на Одещині

  • 09.10.2018, 17:15
  • 709

Чинний депутат Верховної Ради планував у 2015 році підірвати в Одеській області мости через Дністровський лиман і Дністр, а потім оголосити про створення «Бессарабської народної республіки».

Про це заявив під час виступу на форумі Ukrainian week in London голова СБУ Василь Грицак, передає «Прямий».

«Ми змушені були в квітні 2015 року взяти нашу броне-групу, наш спецназ і слідчих і вночі зробити 700 кілометровий марш з Краматорська до Одеси. Щоб потім провести одночасно величезну кількість обшуків, затримань вилучення вибухівки і таке інше. Планувалось підірвати міст через Дністровський лиман також через Дністер і оголосити про створення Бесарабської народної ради», — повідомив Грицак.

Він відзначив, що лідером «Бесарабської народної ради» мав стати діючий депутат Верховної Ради України, він і сьогодні є депутатом.

«Підірвавши ці два мости, Південна Бесарабія була би відрізаною від основної частини України і потім з території Придністров'я мали зайти так звані зелені чоловічки. Там дислокуються тисячі російських солдат та офіцерів. Планувалось створити Бесарабську народну раду і звідти розвинути свій наступ „Русской весны“ в надрах Молдови, Румунії. Ми поламали ці плани. Про це мало хто знає, але це наша робота», — відзначив Грицак.

Грицак при цьому не назвав прізвище нардепа, проте це зробив депутат від БПП Мустафа Найєм. За його словами, це член депутатської групи «Партія «Відродження» Віталій Барвіненко.

«Якщо прізвище цього депутата не готовий назвати голова СБУ, це можу зробити я. Це член парламентської групи „Відродження“ та правоохоронного комітету Віталій Барвіненко. Сподіваюся, слідом за звинуваченням піде подання про зняття недоторканності», — написав Найєм.

Схожі новини