Передплата 2024 ВЗ

Українська церква в Угорщині святкує ювілей

Українські греко-католики в Будапешті відзначили десятиліття з нагоди першої Служби Божої рідною мовою.

Святкування розпочались з літургії в орендованому католицькому храмі св. Михаїла. Там, до речі, українська громада збирається на щотижневі богослужіння, за які платить ренту після кожної Служби Божої (половину зібраної таци, як прийнято в Угорщині).

На урочистості в церкву з привітальним словом завітала посол України в Угорщині Любов Непоп. За словами тамтешніх прихожан, наш дипломатичний представник ледь не вперше з’явився на Богослужіння в українську церкву. На святкування не прийшов голова єдиного представницького органу української нацменшини в Угорщинні — Державного Самоврядування Українців Угорщини Юрій Кравченко.

Святкову спільну молитву українців та угорців очолили владика Филип (Кочіш), митрополит угорської греко-католицької церкви разом з владикою Української Греко-Католицької Церкви Йосифом (Міляном).

Закінчилось дійство святковою трапезою.

Довідка «ВЗ»

Третього жовтня 2008 року в церкві св. Флоріана, що на площі Тараса Шевченка, відбулася перша літургія для українців, яку очолив кардинал Любомир Гузар. Йому співслужили владика Филип Кочіш, єпарх Угорської Гайдудорогської Єпархії та владика Богдан Дзюрах, секретар.

Цього дня, аби відмолити літургію, з’їхалися українці з різних куточків Угорщини. Після літургії, відбулася зустріч українського і угорського духовенства з українською громадою в приміщенні парафіяльного будинку церкви Флоріана, на якій обговорювалося питання духовної опіки для українців. Церкви домовися про призначення священика з України, який мав б опікуватися громадою.

У 2012 році за клопотанням Ярослави Хортяні, відомої української громадської діячки Угорщини та європейської діаспори місію пасторського супроводу для українців на Угорській землі прийняв о. Дамян Габорій, який служить там досі.

Схожі новини