Передплата 2024 «Добрий господар»

Понад сотня учасників з усієї України позмагатися у фестивалі перукарського мистецтва «Галицький талант» у Львові

Уже стало традицією раз на рік, восени, проводити фестиваль перукарського мистецтва «Галицький талант». Цьогоріч свято краси, що відбулося у Львівському Палаці мистецтв, відзначило солідний ювілей — 20 років.

Участь у конкурсі краси взяли 112 учасників з різних міст України, які представили 16 навчальних закладів, серед яких студенти з Києва, Дніпра, Миколаєва, Тернополя, Дрогобича, Червоного. А також учні усіх львівських училищ і коледжів, які готують майстрів перукарського мистецтва.

Цьогоріч на фестивалі було запроваджено дві нові номінації — стилізація історичного образу і стилізація ультрамодного образу. Ці номінації було введено у конкурс для того, щоб студенти знали історію і професію, яку вони обрали, щоб глибше вивчали стародавній побут, а також могли відтворити моделі минулих років і століть. Скажімо, треба відтворити зачіску у стилі барокко. Не просто «накрутити» щось з волосся і доводити суддівській команді, що це — барокко. Учасник має зачіску відтворити з фотографії, зробити копію цього шедевру і представити суддям.

Організатори фестивалю перукарського мистецтва роблять усе для того, щоб учні мали можливість продемонструвати своє вміння, похвалитися творчими досягненнями. На фестивалі було представлено, мабуть, усі епохи — від Ренесансу і Роккоко до сучасного стилю. Чого тільки вартував «корабель» на голові епохи Роккоко під назвою «Фрегат». А студенти Львівської філії Київського університету культури на мелодію Квітки Цісик «Ой, верше, мій верше…» поставили цілу шоу-програму. На голові у дівчат були маки із застосуванням пастижу (декорація у вигляді квітів з натурального і штучного волосся. — Г.Я.), одягнуті були у полотняних сорочках-сукнях. На перший погляд здавалося, що дівчата вплели у коси паперові квіти… Учасниці отримали перемогу у номінації «За оригінальність втілення образу і за поєднання шоу-програми та перукарського мистецтва».

«Ідея фестивалю — шукати талановиту молодь не лише у нашій області, а й далеко за її межами, — розповіла журналісту „ВЗ“ організатор свята та натхненник „Галицького таланту“ професор індустрії моди Львівської філії Київського університету культури Любов Букавин. — А мета фестивалю — навчити людей працювати у команді. Тобто показувати колекції. Якщо у групі в училищі чи коледжі студенти готують колекцію, то задіяна уся група. Хтось миє голову, хтось сушить, хтось викладає локони. Бо у команді — сила і краса».

Власне такі конкурси-покази — не лише підсумки попереднього навчального року, а й обмін досвідом. За словами Любов Герасимівни, якщо учні закриватимуться у своїх навчальних закладах, то не матимуть змоги бачити, що вміють інші талановиті перукарі.

Оцінюють роботи студентів навчальних закладів титуловані майстри перукарського мистецтва. А це дає шанс учасникам фестивалю бути працевлаштованим у салони краси. Любов Букавин розповіла, що під час одного з таких конкурсів студентка їхньої філії Олена Кец, яка вчилася на «готельному бізнесі», стала моделлю на одному з таких конкурсів. Це стало трампліном у її житті. Зараз Олена працює в Італії моделлю у Dolce & Gabbana.

«Нам дали можливість представити свою колекцію „Грецькі боги“, — розповіла журналісту „ВЗ“ студентка 4 курсу Технологічного коледжу університету „Львівська політехніка“ Соломія Сусь. — Моделі вибирали такі, щоб підходили і за рисами обличчя, фігурою. Моя ж особиста робота — „Виноград“ з фруктової колекції „Фруктова насолода“. Ми робили каркас, плели косички з моноволокна, переплітали стрічкою і робили виріб з пастижу».

Не важливо, хто у якій номінації переміг. Усіх учасників нагородили грамотами, дипломами, кубками… І, як сказала Любов Букавин, вже від наступного дня учасникам треба готуватися до 21-го фестивалю перукарського мистецтва, який відбудеться за рік.