Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Профспілки вимагають справедливого тарифу через низькі зарплати в газорозподільній галузі

  • 03.10.2018, 17:31
  • 383

2 жовтня профспілкова організація працівників газорозподільних підприємств України провела мітинг перед будівлею НКРЕКП. В ньому взяли участь близько 500 працівників з 30 газорозподільних підприємств з понад 20 областей України.

Профспілки вимагають справедливого тарифу через низькі зарплати газовиків Профспілки вимагають справедливого тарифу через низькі зарплати газовиків

Мета проведення заходу — привернути увагу НКРЕКП до тарифу на розподіл газу. Зараз тарифні надходження не можуть забезпечити оплату праці співробітників компаній на рівні середньої зарплати по промисловості.

Як повідомляв Голова профспілки працівників газорозподільних підприємств України Сергій Копанічук, середня заробітна плата по галузі складає близько 5 200 грн. на місяць. В той час, коли середня зарплата на промислових підприємствах вже перевищує 9 000 грн. Як результат, за останні три роки з галузі пішли 20 тисяч працівників.

«Працівники газорозподільних підприємств щодня виконують свою роботу. Це доставка газу до домівки споживачів. В окремих облгазах середня зарплата не дотягує навіть до 5 000 грн. і тисячі співробітників досі отримують мінімальну зарплату», — зазначив Сергій Копанічук. — В той же час, як премія для 40 співробітників НАК «Нафтогаз України» склала 1,2 млрд гривен".

У профспілці підкреслили, що не вимагають підвищення вартості газу, а тільки встановлення справедливого тарифу за його розподіл. На сьогодні в середньому по Україні він складає 51 коп. за кубічний метр газу.

В НКРЕКП зволікання пояснюють тим, що відповідна постанова регулятора досі не опублікована у друкованому виданні уряду.

«Як тільки Тимчасова методика розрахунку тарифів на розподіл газу набуде чинності, наступного дня ми готові виносити і розглядати питання тарифів. Прогнозні розрахунки ми вже зробили, — зазначила Оксана Кривенко, голова НКРЕКП під час мітингу. — Іншим сферам, дійсно, ми підняли зарплати. Наступний крок, ми будемо просувати, щоб підняти заробітну плату вам».

Тарифи на розподіл газу в Україні не переглядалися майже три роки. За цей період лише мінімальна зарплата в Україні зростала двічі. Представники профспілок заявили, що у випадку невиконання їх вимог, аналогічні акції будуть проводитись біля стін Адміністрації Президента та Кабінету міністрів.

Схожі новини