Передплата 2024 ВЗ

Синютка висварив керівництво управління Держпраці через «конверти»

На щотижневій понеділковій апаратній нараді у Львівській ОДА очільник області Олег Синютка жорстко розкритикував діяльність керівництва Головного управління Держпраці у Львівській області.

Губернатор повідомив, що звертатиметься до уряду щодо заміни керівництва обласного управління Держпраці.

Від управління на апаратній нараді був в.о. начальника відділу промисловості Г У Держпраці Віктор Курило. Олег Синютка поцікавився у представника управління, як виконується доручення уряду з проведення перевірок щодо тінізації зарплат, і яким є графік перевірок. Однак той не зміг відповісти на запитання. Пояснив, що це не його компетенція.

«Теоретично треба було б вас виставити за двері, — відреагував Олег Синютка. — Який сенс вашого перебування на нараді, якщо ви не знаєте, що відбувається? Підготуйте повторного листа щодо заміни керівництва управління (це вже до своїх підлеглих. — Авт.). Буду звертатися до уряду щодо безвідповідальності у виконанні доручень».

У свою чергу начальник Головного управління Держфінслужби у Львівській області Ігор Кондро додав: «Є доручення голови Держпраці щодо проведення перевірок спільно з ДФС. Ми мали почати перевірки з 5 жовтня, але поки що управління Держпраці ігнорує це доручення і я б хотів, щоб ЛОДА включилася у це питання. У графік включено двадцять перевірок, які погоджені, але не розпочаті».

Це вже не перший камінець у город управління Держпраці. У квітні цього року під час колегії ЛОДА роботу Г У Держпраці у Львівській області визнали незадовільною. На колегії йшлося про високий ступінь тінізації економіки області та виплату зарплат «у конвертах». За тодішньою інформацією ЛОДА, в області понад 6% суб’єктів господарювання виплачують працівникам зарплату нижчу від мінімального рівня і близько 70% виплачують зарплату розміром до 4 тис. грн.

«Армія чиновників, яка зростає, невідомо чим займається. Що робить армія чиновників на чолі з Держпраці?», — наголосив Олег Синютка.

Він запропонував рішенням колегії визнати незадовільною роботу Г У Держпраці та звернутися до міністерства про прийняття кадрових рішень.

Не зважаючи на жорсткі оцінки з «Білого дому», у розмовах із львівськими підприємцями «вимальовується картина» яка навпаки свідчить про масштабні перевірки з боку обласного управління Держпраці. Крім перевірок, управління останнім часом проводить багато зустрічей на підприємствах, у навчальних закладах тощо. Так, за інформацією Управління Держпраці, з початку цього року за використання незадекларованої праці винесено 47 постанов про застосування фінансових санкцій на загальну суму понад 16 млн.737 тис. грн. Нагадаємо, допуск працівника до роботи без офіційного працевлаштування тягне за собою штраф 111 тисяч 690 гривень за одну нелегально працевлаштовану особу.