Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відтепер перевищення швидкості на дорогах Львівщини фіксуватимуть за допомогою пристроїв «TruCam»

Львівським патрульним видали аж два радари «TruCam»

На дороги України повертаються радари. Відтепер працівники патрульної поліції фіксуватимуть перевищення швидкості на дорогах за допомогою пристроїв «TruCam». Патрульні склали перелік трас, де найбільша концентрація дорожньо-транспортних пригод.

На Львівщині перевищення швидкості фіксуватимуть на трасі Київ -Чоп. Допустима швидкість на цій дорозі — 110 км. У разі перевищення швидкості на 20 км, водію-порушнику світить штраф — 255 грн., на 50 км — 510 грн. (згідно 122 ст. КупАП). Щоправда, цього тижня з водіями, які полюбляють розігнатися на трасі, проводитимуть лише профілактичну бесіду.

Як розповіли патрульні поліцейські, радар може зафіксувати водія, який перевищує швидкість, у загальному потоці машин. Максимальна відстань, на яку «ловить» пристрій 1200 метрів. Коли автомобіль наближається до патрульних на 70 метрів, поліцейські натискають на спусковий гачок та фіксують порушення за допомогою фото та відеофіксації. До речі, про те, що на дорозі ведеться фото та відеозйомка повідомлятимуть спеціальні знаки, а патрульні не будуть сидіти у засідці, як це колись робили «даішники». Їхні автомобілі стоятимуть із включеними синіми маячками.

Відомо, що такі радари раніше використовували працівники ДАІ. Їх закупили ще у 2012 р. (виробник — США). Радари сертифіковані (вартість пристрою — 10 тисяч доларів).

Як розповів заступник начальника департаменту Патрульної поліції Олексій Білошицький, повірку пройшли понад 25 радарів, тому саме таку кількість використовуватимуть на даний час. У їхній якості переконані експерти (у перспективі кількість пристроїв збільшиться).

Як переконують патрульні, система має систему шифрування. Патрульний інспектор не зможе самостійно відредагувати чи видалити дані. Це можна зробити лише за допомогою спеціального програмного забезпечення. Відділи моніторингу Патрульної поліції контролюватимуть це питання. Також служба моніторингу буде вести контроль і за кількістю складених адміністративних протоколів.

Керівник Патрульної поліції Львівщини Роман Пилипенко зауважив, відеоролики чи фотографії порушень зберігатимуться в управлінні патрульної поліції Львівської області тривалий час і можуть бути надані до суду при оскарженні водіями винесених постанов.

До речі, львівським патрульним видали аж два радари.

«Поява радарів „TruCAM“ на дорогах є першим кроком у подальшому розвитку системи фіксації правопорушень, — додає Олексій Білошицький. — Наступним кроком буде запуск приладів, які будуть розміщені стаціонарно у службових авто — фінансування вже передбачено у дорожньому фонді. А ще наступним кроком буде запровадження системи автоматичної фіксації правопорушень».