Передплата 2024 «Добра кухня»

В Еквадорі підтвердили надання статусу біженця засновнику WikiLeaks Ассанжу

  • 06.10.2018, 09:58
  • 562

Засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу надали статус біженця в Еквадорі.

Цю інформацію підтвердив міністр закордонних справ Еквадору Хосе Валенсія, передає Громадське.

Валенсія пояснив, що в Ассанжа подвійне громадянство, одне з них — австралійське. Саме як громадянин Австралії він і попросив притулок.

«Його статус людини, яка просить про притулок, продовжує діяти», — заявив міністр.

Також він зазначив, що подальшу долю засновника WikiLeaks повинні вирішити представники керівництва Великої Британії, Еквадору та його адвокати.

Водночас міністр не прокоментував інформацію про те, що Ассанжу можуть запропонувати посаду радника в посольстві Еквадору в РФ або Британії.

Наприкінці вересня засновник WikiLeaks залишив посаду головного редактора ресурсу, оскільки він не може отримати доступ до Інтернету.

У Wikileaks повідомили, що Ассанж призначив головним редактором ісландського журналіста-розслідувача Крістіна Храфнсона.

Нагадаємо, Ассанж живе у посольстві Еквадора в Лондоні з 2012 року. Згідно з домовленістю між ним та владою Еквадору, йому заборонили надсилати будь-які повідомлення, які можуть завадити відносинам Південної Америки з іншими країнами.

Ассанж не може вийти за його територію, оскільки його негайно заарештує поліція за відмову з'явитися в суді в 2012 році. Видачі Ассанжа домагається також Вашингтон, де проти нього порушено справу про розголошення секретних даних держдепартаменту.

У січні 2018-го він отримав громадянство Еквадору.

Влада Еквадору надала притулок засновнику WikiLeaks, коли той намагався уникнути екстрадиції до Швеції через розслідування звинувачень у згвалтуваннях та сексуальних домаганнях.

21 квітня 2017-го року повідомлялося, що влада США планує офіційно висунути звинувачення засновникові організації WikiLeaks Джуліану Ассанжу і домогтися отримання ордера на його арешт.

Схожі новини