Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Болгарська церква відхилила пропозицію Кирила обговорювати автокефалію України

  • 06.10.2018, 08:57
  • 815

Болгарська православна церква відхилила пропозицію Російської православної церкви взяти участь у Всеправославному Соборі — загальноправославному публічному обговоренні набуття Українською православною церквою автокефалії та виходу її з-під впливу Москви.

Про це повідомляє DT.UA з посиланням на інформаційне агентство Reuters.

Раніше Російський патріарх Кирило (Гундяєв) випустив звернення «до всіх гілок православного світу», у якому закликав публічно обговорити ситуацію навколо отримання автокефалії українською православною церквою. Серед інших до участі запрошували й болгарську церкву.

Однак болгарський Священний синод, вищий виконавчий орган церкви в країні, у відповідь заявив, що лист Кирила буде відправлено на розгляд спеціальної комісії; по суті, це означає відмову від пропозиції Кирила і поміщення у майбутньому подібних прохань або ініціатив РПЦ «під сукно».

Нагадаємо, 7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів, які будуть представляти Константинополь у Києві. РПЦ назвала це «безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію». Після цього священний синод РПЦ на екстреному засіданні вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату.

17 вересня екзархи Вселенського Патріархату на зустрічі з президентом Петром Порошенком повідомили, що Українська православна церква перебуває на фінішній прямій до створення автокефалії.

Схожі новини