Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вселенський патріархат довів право України на автокефалію: оприлюднено переклад документу

  • 05.10.2018, 16:11
  • 655

Київська православна богословська академія оприлюднила повний переклад дослідження Вселенського патріархату, в якому обґрунтовується його виняткове право дарувати автокефалію Українській православній церкві.

Про це повідомляє ТСН.

Повний переклад опублікований на сайті академії.

Так, згідно з документами, 1686 року право рукоположення митрополита Київського було надано патріарху Московському тимчасово і «з ласки і міркувань економії», зі збереженням всіх прав митрополії, які вона мала раніше.

Причина — конкретні історичні обставини періоду, велика відстань, війни між двома царствами. У Вселенському патріархаті додали, що виданий тодішнім патріархом Діонісієм дозвіл на висвячення було отримано під «сильним тиском».

Про збереження Київської митрополії під юрисдикцією Вселенського патріарха зокрема свідчила вимога до митрополита Київського поминати спочатку Вселенського Патріарха під час літургії.

У матеріалі також згадані обмеження прав Київської митрополії з боку Москви у той час, коли Вселенський патріархат переживав складні часи і ніяк не міг протидіяти заподіяним «образам».

Схожі новини