Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Діаспора прищеплює юним українцям любов до бейсболу

Меценати зі США допомагають ще й оновити спортивну базу навчального закладу у Кременці.

Якщо жителі Кременця, що на Тернопільщині, на вулицях рідного міста зустрінуть американця українського походження Василя Тараска, то знають: слід очікувати змагань з бейсболу. Саме з ініціативи цього чоловіка, який є директором Малої бейсбольної ліги України, одинадцять років тому в Кременці, на базі тодішньої школи-інтернату (нині це — Волинський ліцей імені Нестора Літописця), започаткували дитячий турнір з цього екзотичного виду спорту. Завдяки Василю Тараску він з кожним сезоном стає усе популярнішим.

На днях у Кременці фінішував уже одинадцятий турнір з бейсболу. Його учасників разом з Василем Тараском привітав ще один американець українського походження — Роман Леськів, багаторічний меценат цього турніру і ліцею, в якому він відбувається. Традиційно переважну більшість витрат взяла на себе Мала бейсбольна ліга України, якій необхідні кошти виділили меценати з федеральної кредитівки «Самопоміч» з Нью-Йорка, а також Товариства допомоги Україні з Каліфорнії. Завдяки цьому учасники змагань мали пільги з доїздом на змагання, проживання та харчування. До речі, в арбітри цього турніру Василь Тараско запросив волонтерів з Корпусу Миру — американців Колін Кубік, Чена Маккензі, Дуейна Фана, Майкла Лінча, і вони чудово впоралися з цією роллю.

Що ж до спортивних підсумків, то у вирішальному поєдинку «Сумські ворони» взяли гору над «Вікінгами» з містечка Іване-Пусте, що на Тернопільщині. Цікаво, що юні бейсболісти із Сум вперше взяли участь в турнірі — і відразу стали переможцями. Третьою фінішувала команда «Лицар» з Кременця. Гравця господарів — Миколу Бобрика було відзначено спеціальним призом, як кращого пітчера. До речі, старший брат Миколи — Борис став переможцем у цій номінації рік тому.

Організатори подбали, щоб учасники у вихідний день розіграли призову лотерею, відвідали Вишнівецький палац з недавно відреставрованою дзеркальною залою, Кременецький краєзнавчий музей, Замкову гору у Почаєві… Під час урочистого закриття турніру Василь Тараско з радістю повідомив, що у Кременці докладають зусиль, аби змагання в наступному році відбулися вже на оновленому професійному полі, яке входить до складу об’єктів реконструкції спортивного ядра ліцею. Будівельні роботи там у розпалі.

Схожі новини