Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українські військові комікси визнали найунікальнішими у світі

Комікс «Кіборги» заснований на спогадах захисників Донецького аеропорту. Це унікальний світовий проект. У семи випусках представлені найдостовірніші факти новітньої історії України. Завдяки цікавій графіці, їх легко сприймають як діти, так і дорослі.

Ідея створення коміксів належить молодшій сестричці одного з захисників — сьогодні реабілітологу, позивний «Док». З нею ми зустрілися в одній з львівських кав`ярень.

Дівчина розповіла, що з дитинства захоплювалася історіями про запорізьких козаків, тож сьогоднішніх воїнів асоціює з ними. Згадує, ще коли була малою, її батько передчував — незабаром доведеться воювати з Москвою. Тож до трагічних подій, що тривають у нашій країні, була морально готова з дитинства. Має дві медичні освіти, а коли розпочалася Революція Гідності, самотужки здобула третю. Каже, що активісти з Майдану, їхні дівчата та дружини, потерпали від посттравматичного синдрому, важчого, ніж учасники АТО. Натомість психотерапевтів, які б допомогли, катастрофічно бракувало. У пригоді стали матеріали про в`єтманський, афганський та інші посттравматичні синдроми.

Докладно вивчивши купу літератури, «Док» дійшла висновку, що психологічні проблеми наших захисників найбільш схожі з тими, що пережили учасники в`єтнамської війни. Основна їхня проблема — неприйняття суспільством своїх же захисників. Понад 50 нападів на військових за рік свідчать про те, що війна триває не лише на лінії фронту…

Почавши працювати з учасниками АТО, «Док» зрозуміла, що їхні розповіді — найбільша скарбниця нашої історії, яка не має канути у Лету. Героїчні події Першого Штурму Донецькому аеропорту вже зараз вважають найкращою спецоперацією всіх сучасних воєн!.. З нашого боку залишилися наймолодші воїни — хлопці 19−23 років… Для захисту мали звичайні автомати і кулемети ще радянського зразка, а для снайперських гвинтівок — окислені патрони 1947 року виготовлення.

Бракувало необхідного спеціального захисту, тому були лише у футболках і без касок. Сепаратисти, серед яких за перевіреною інформацією було і 26 інструкторів російських спецслужб, були переконані, що хлопці швидко здадуть зброю та залишать аеропорт… Натомість наші хлопці своїм переможним боєм довели, що наша армія — найкраща, й це визнали у багатьох воюючих країнах. Успішно протистояти противникам, які за кількістю перевищують у три-чотири рази — справжнє диво. Очевидці згадують, як росіяни робили селфі на фоні наших неозброєних воїнів. Але за п`ять днів штурму з нашої сторони були лише двоє легко поранених, а з ворожої — 400 травмованих і стільки ж убитих. З 26 російських інструкторів додому повернулися лише двоє… За світовими даними, якщо противник перевищує тебе кількісно і за зброєю — це гарантована поразка! Тож українські хлопці зробили те, що перевищує рамки можливого…

Сім випусків коміксів про українських Кіборгів — результат роботи громадської організації «Вірні традиціям», заснованою діючими військовими, ветеранами російсько-української війни, лікарями та активістами для протидії російській агресії насамперед в інформаційному плані. Сама ідея зафіксувати спогади учасників операції у вигляді коміксів народилася завдяки одному з Героїв -Кіборгів — Петру Полицяку (позивний — Чорний), який загинув під завалами нового терміналу ДАПу 21 січня 2015 року…

Коли ще був у самому аеропорту під час оборони летовища, вже в останні дні просив привезти йому лише комікси. Це був його улюблений літературний жанр. Досвід показав, що серед прихильників мальованих розповідей — люди різного віку. Читати можна й в Інтернеті. Друковані видання розповсюджують за символічну благодійну допомогу -від 50 -70 грн. Гроші йдуть на реабілітацію та допомогу поранених і продовження проекту «Кіборги. Комікс». Примірники розійшлися по всій Україні, були презентовані на багатьох літературних та бізнесових заходах, у школах, у тому числі — у колишній українській гімназії Криму.

Перший постріл в Донецькому аеропорту зробив снайпер з позивним «Воха». Володимир Корнієць, який і працював під цим псевдо, — головний герой першого випуску «Кіборги. Початок». Цікаво було розмовляти з людиною, тримаючи у руках примірник, на якому він зображений графічно — супергерой зі зброєю у руках! Зазначає, що з 73 учасників операції, 54 розповіли історії для коміксів. У кожного з них — своє бачення подій, що дозволяє писати та відтворювати історію у найдрібніших деталях. Тобто, це найдостовірніша хроніка та чітке викладення із збереженням навіть часових проміжків, адже кожна дрібниця у малюнках прискіпливо перевірена очевидцями тих буремних подій.

До війни Володимир займався греко-римською боротьбою. Після звільнення з військової служби, у рідному Кіровограді займається виготовленням і встановленням дверей. Найбільше шкодує, що багатьох побратимів, які також стали героями коміксу, вже немає серед живих. Скаут (Євгеній Подолянчук), Інженер (Олег Кулигін), Підполковник Сєнчєв (Сергій Сєнчєв) залишилися тільки на сторінках видання і спогадах.

Малювали комікси молоді художники. Більшість із них — студенти і випускники Львівської Академії друкарства. Усі вони — талановиті, налаштовані на виїзд за кордон. «Док» зазначає, що засновники видання прагнуть довести юним талантам-графікам, що вони — потрібні тут. Художники читали історії, написані учасниками військової операції у спеціальному блогу. Потім спілкувалися з ними особисто, дивилися відео з місця подій. Дехто із них настільки перейнявся історіями, які зображував, що не спав ночами і потребував допомоги психотерапевта. Зізнаються, що герої, яких тепер немає на цьому світі, до них немов промовляли та приходили у снах. Серед художників — Віталій Міщук, Олег Іванейко, двоє хлопців під псевдонімом Левка Квіта. А також 22-річна Настя Бистрова, яка працює під псевдонімом Куркума. До цього проекту ілюструвала лише одну книжку — про коника-стрибунця. Тож для того, аби створити комікс, не тільки спілкувалася з військовими, але й літала з ними на військових гвинтокрилах.

Комікс «Кіборги» визнано унікальним світовим проектом тому, що його хроніки — найбільш достовірні. Останнє видання вийшло тиражем 11 тис. примірників.

А щоб чинити опір російській інформаційній агресії, яка намагається виставити російсько-українську війну дрібним громадянським конфліктом, комікси почали перекладати англійською мовою. Наразі для іноземних читачів доступні дві перші частини «Кіборги. Початок».

Схожі новини