Передплата 2024 ВЗ

«Боїмося вийти з дому»: на Житомирщині вбивць і ґвалтівників випустили із психлікарні

  • 02.10.2018, 17:51
  • 812

Жителі селища Довбиш Житомирської області бояться виходити на вулиці після того, як в місцевому психоневрологічному інтернаті пом’якшили режим.

Медсестри скаржаться, що хворі перестали приймати ліки, зате вживають алкоголь, один із мешканців інтернату вже встиг заблукати, а інші влаштували дебош, передає ТСН.

За словами головного лікаря, підопічні потребують посиленого нагляду, тому що це ті особи, які потрапили на лікування за рішенням суду — вони когось убили чи згвалтували. Але з вікон корпусу зняли решітку, а хворих стали випускати не тільки на двір лікарні, але й у село.

«Ходить по вулицях, де діти гуляють. Чим воно може закінчитися, якщо він убив маму-батька, а сьогодні він вільний», — дивується медсестра Довбиського психоневрологічного інтернату Катерина Петруняк.

У дев'ятому корпусі, який називають закритим, живуть три десятка пацієнтів, яких лікарі вважають агресивними. 12 із них потрапили сюди після скоєння тяжких злочинів — убивств або згвалтувань.

«Вони завжди небезпечні. Передбачити, що буде до вечора, жоден психіатр не може», — пояснив завідувач медичним відділенням Михайло Зірка.

Зміни режиму почалися після перевірки прокуратури: інспектори вирішили, що утримувати пацієнтів у приміщенні з ґратами — це порушення їхніх прав.

«Ця установа відкритого типу, тому дані особи мають право вільного пересування по інтернату», — пояснив заступник керівника Новоград-Волинської місцевої прокуратури Григорій Гресько.

Пацієнти новим порядкам радіють і говорять, що раніше їх випускали тільки у двір, а тепер можуть ходити, де заманеться. Та й харчування стало кращим.

«Нас годують те, що треба: банани дають, рибу дають», — говорить один із них.

Однак в селі, де стали з'являтися пацієнти дев'ятого корпусу, почалася паніка.

«Ми боїмося вийти з дому», — зізнаються люди.

Незадоволені й медсестри, які переконують, що свобода цим пацієнтам не на користь, тому що дехто одразу почав витрачати гроші на алкоголь.

«Він учора був геть п'яний, а коли я зробила зауваження, то сказав: «Ти хто тут така? Ти ще з роботи підеш», — розповіла одна з медпрацівниць.

Тепер проконтролювати, чи прийняли пацієнти ліки, без яких стають агресивними, жінки не можуть.

Директор інтернату запевняє, що хоч підлеглих і розуміє, але допомогти не може.

«Він розійшовся, у нього агресія. Як його пролікувати? Він до них пристає і б'є. Які дії? Раніше ми обмежували, а тепер не можна», — каже Віктор Карпінський.

Однак у прокуратурі переконані, що тримати за ґратами пацієнтів у цьому інтернаті не можна, а якщо хтось із них раптом зірветься — його за рішенням медкомісії переведуть у заклад закритого типу.

Схожі новини