Передплата 2024 ВЗ

Після отримання Україною Томосу розпочнеться «усунення» УПЦ МП з релігійного життя, — експерт

  • 01.10.2018, 12:30
  • 540

Томос від Вселенського патріархату Українська помісна православна церква може отримати 9−11 жовтня 2018 року.

Про це у неділю, 30 вересня 2018 року, український історик та релігієзнавець Ростислав Мартинюк заявив в ефірі «Еспресо.TV».

«Томос, за перевіреними даними, має бути оголошено на синаксі, котрий відбудеться на Фанарі в Стамбулі з 9 по 11 жовтня. Відповідно, двоє екзархів Константинополя вже активно працюють в Україні. Всі документи, всі формальності дотримано. Вони поїдуть до Стамбула на це засідання й за підсумком їхнього звіту, цих двох екзархів, які зараз вже працюють в Києві, це вже буде остання крапка. І патріарх може оголосити надання Томосу. Безпосередньо», — пояснив він.

Разом з тим, експерт не виключив, що надання Томосу «може перенестися на листопад, на грудень».

«Але точно цього року», — додав він.

Після отримання Україною автокефалії, зазначив при цьому Мартинюк, розпочнеться усунення УПЦ МП з релігійного життя країни.

«Ми маємо велику структуру Московської патріархії в Україні, існування якої сьогодні поставлено під знак питання, оскільки ми отримуємо Томос від Константинопольської патріархії, яка визнає автокефалію Української церкви. І, відповідно, структури Московської патріархії, які домінували всі ці 25−30 років в Україні, вони будуть в той чи інший спосіб усуватися. І з релігійного, і з публічного, і з будь-якого поля іншого», — наголосив релігієзнавець.

Схожі новини