Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Паспорт іншої країни — не злочин»: Угорщина прокоментувала скандал на Закарпатті

  • 01.10.2018, 10:29
  • 557

Угорщина вважає, що її нацменшина на Закарпатті в Україні має право отримувати паспорт іншої країни, а видача документів у Берегово була в рамках закону.

Про це йдеться в заяві прес-секретаря МЗС Угорщини Тамаша Менцера на сайті уряду, повідомляє «Сегодня».

Він нагадав про нещодавню зустріч глав МЗС України та Угорщини Павла Клімкіна та Петера Сійярто на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку і вказав на один момент.

«На зустрічі міністр закордонних справ України визнав, що в Україні не існує закону, що забороняє громадянам мати паспорт з іншої країни. Крім того, законом не заборонено надання паспорта іншої країни, і не є злочином, коли хтось не повідомив про те, що він також має паспорт іншої країни», — сказав Менцер.

Міністр додав, що події в Генеральному консульстві в Берегово гармоніюють з угорським і міжнародним правом і не суперечать будь-яким українським нормам.

Відзначимо, днями генеральний прокурор України Юрій Луценко запропонував для вирішення паспортного скандалу позбавляти громадянства українців.

«Отримання подвійного громадянства категорично заборонено українською Конституцією. Якщо в ході слідства СБУ будуть встановлені такі випадки по відношенню до інших осіб, будь-яких — мерів, губернаторів, міністрів, пенсіонерів, військовослужбовців, дія буде таке ж: позбавлення українського громадянства», — сказав генпрокурор.