Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Референдум у Македонії: попри низьку явку більшість проголосувала за зміну назви країни

  • 01.10.2018, 09:29
  • 539

На референдумі щодо зміни назви в Македонії, яка відкриє шлях країні до членства в ЄС та НАТО, 91,5% проголосували за.

Відповідні результати опубліковані на сайті Центральної виборчої комісії Македонії, повідомляє ТСН.

За зміну назви та врегулювання суперечки із Грецією висловилися 91,48% македонців, 5,64% проголосували проти. Загалом же явка на референдумі становила 36,87%.

Референдум мав консультаційний характер, його результати юридично не впливатимуть на процес зміни назви Македонії. Щоправда, для того, щоб його було визнано дійсним, явка повинна була становити не менше 50%.

Останнє слово у цьому питанні за парламентом країни. Він мусить остаточно ухвалити рішення про перейменування двома третинами голосів.

Нагадаємо, уряди Греції та Македонії погодили умови зміни назви колишньої частини Югославії.

Історична суперечка між Скоп'є та Афінами щодо назви цієї невеликої балканської країни вважається головною перепоною на шляху Македонії до вступу в Європейський Союз (ЄС) та Північноатлантичний Альянс (НАТО). Афіни постійно блокували будь-який рух Скоп'є в цьому напрямку. Але рішення щодо нової назви Македонії має ухвалюватися лише на всенародному голосуванні.

Македонія вважається кандидатом на вступ до ЄС з 2005 року. В Брюсселі раніше вже сигналізували готовність до відновлення переговорів про набуття членства цієї балканської країни в Євросоюзі. Так само в адміністрації США наголошували, що в разі обрання македонцями іншої назви для своєї країни вона стане 30-м членом НАТО.

Схожі новини