Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові пройшов марш за права тварин

  • 30.09.2018, 17:15
  • 1 145

30 вересня Львів приєднався до Всеукраїнського маршу за права тварин, аби вимагати від держави взяти курс на гуманне поводження з «меншими братами».

Про це повідомляє сайт 032.ua.

Подія розпочалася біля Оперного театру. Сотні львів'ян прийшли на акцію з тематичними плакатами, багато хто привів своїх чотирилапих друзів — собачок, котиків та тхориків.

За підрахунками організаторів події, у марші взяло участь орієнтовно 700 людей. Одночасно, акція відбулася у 20 містах України, зокрема, у Києві, Одесі, Дніпрі, Харкові, Полтаві, Житомирі, Запоріжжі, Тернополі та інших великих населених пунктах.

У своїх виступах організатори — зоозахисна ініціатива UAnimals — підкреслювали важливість стерилізації як гуманного методу регуляції чисельності безпритульних тварин, наголошували на тому, що коти також є частиною екосистеми Львова, і на потребі великого муніципального притулку для тварин у місті, який, зі слів учасників, влада Львова обіцяє зробити з 2012 року на вулиці Шевченка.

Окрім цього, зоозахисники висунули до влади України вісім вимог: заборонити використання тварин у цирках, дельфінаріях та контактних зоопарках, де їх експлуатують; заборонити хутряні ферми та притравочні станції; відмовитися від використання живих тварин для експериментів, заборонити евтаназію тварин як метод регулювання чисельності безпритульних тварин.

Разом із тим, учасники маршу вимагали розвивати сферу реабілітації тварин і центрів їх утримання, створити зоополіцію та запровадити в Україні дієву систему контролю і покарання за жорстоке поводження з тваринами, внести диких тварин природного ареалу України, що перебувають на межі зникнення, до Червоної книги України.

Усі ці вимоги були складені в Універсал, під яким у ході акції підписалися учасники події. Документ із підписами та вимогами скерують до Верховної Ради України та, при потребі, будуть щорічно оновлювати.

Як розповіла одна з організаторок події Оксана Джус, масштабна акція по Україні минулого року дала свій результат: у Верховній Раді прийняли два законопроекти, що стосуються гуманного ставлення до тварин та карають за жорстоке поводження з ними — штрафами від 3400 до 8500 гривень або навіть арештами від 15 діб до 3 чи 5 років.

Схожі новини