Передплата 2024 «Добрий господар»

Два роки тому у Росії заарештували Сущенка

  • 30.09.2018, 12:58
  • 656

Московський міський суд РФ оголосив українському журналісту вирок — 12 років колонії суворого режиму.

У неділю, 30 вересня, виповнюється два роки від дня незаконного затримання у Москві журналіста Романа Сущенка, повідомляє Укрінформ.

Його на порушення міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Упродовж двох днів після арешту ніхто не знав про долю журналіста, йому не давали зв'язатися ні з дружиною, ні з адвокатом, ні з представниками українського посольства в РФ. Пізніше члени Громадської спостережної комісії Москви випадково виявили його у слідчому ізоляторі ФСБ «Лефортово» під час інспекційного візиту. На той момент Лефортівський районний суд Москви вже заарештував українця на два місяці.

7 жовтня 2016 року йому пред'явили обвинувачення у «шпигунстві» за статтею 276 КК РФ, яка передбачає покарання у вигляді до 20 років позбавлення волі. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є працівником Головного управління розвідки Міноборони України, який нібито «цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Російської Федерації, що є державною таємницею». У ГУР Міноборони це спростували. Сам журналіст заперечує звинувачення ФСБ РФ і не визнає своєї вини.

Пізніше захисника Сущенка Марка Фейгіна позбавили статусу адвоката. Він представляє Сущенка лише як громадський захисник.

У березні 2018 року у Романа Сущенка помер батько.

4 червня Московський міський суд РФ оголосив українському журналісту вирок — 12 років колонії суворого режиму. Скарга на вирок була подана 5 червня, а 12 вересня Верховний суд РФ визнав законним вердикт Московського міського суду. Причому розгляд скарги тривав менше 10 хвилин.

За словами громадського захисника Марка Фейгіна, етапування Сущенка може затягнутися на 2−3 тижні після оголошення вироку.

МЗС України висловило протест, вимагаючи від РФ негайного скасування незаконного вироку у справі Сущенка та забезпечити його звільнення й повернення в Україну.

До цих закликів долучилися і міжнародні організації, такі як ЄС, ОБСЄ, Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ/EFG) та ін.

Поза сумнівом, справа Романа Сущенка політично вмотивована, а сам український журналіст є політичним в’язнем Кремля, як і десятки інших українців.

Схожі новини