Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні відзначають День святих Віри, Надії, Любові та матері їх Софії: прикмети і традиції цього свята

  • 30.09.2018, 08:35
  • 1 391

Щорічно 30 вересня православні християни відзначають День пам’яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії.

Також вітають з Днем ангела жінок з іменами Віра, Любов, Надія і Софія, повідомляє УНІАН.

Традиції на День Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. У народі день святих мучениць називали «всесветными бабиними іменинами» або «бабиним днем», оскільки іменини в цей день відзначали безліч жінок і дівчат. Вважається, що ці християнські святі є покровителями жінок у родинних і домашніх справах.

За давньою традицією, жінки, подібно до Софії, яка оплакувала дочок, повинні почати день з плачу. Сльози на «бабські іменини», як вважалося, протягом року будуть оберігати домівку жінки від нещасть. У селах 30 вересня влаштовували великі молодіжні гуляння — так звані «сільські святці». Молоді люди ходили на «вечерини», де могли зустріти свою другу половину. Сімейні жінки в цей день йшли до церкви, де купували три свічки. Дві з них ставили в храмі, а одну несли в будинок. Опівночі свічку ставили в хлібний коровай, запалювали і 40 разів читали над ним молитву про домашній спокій. Вранці цим короваєм слід було нагодувати членів сім'ї.

Прикмети на День Віри, Надії, Любові і Софії: чого не можна робити Народна пам'ять зібрала безліч прикмет, пов'язаних з днем християнських мучениць. Чимало з них корінням йде до дохристиянських вірувань слов'ян. Так, 30 вересня вважалось в народі непростим, небезпечним днем. Поганою прикметою вважалося призначити на цей день вінчання або заручини. В той же час, «сільські святці» були періодом знайомств і залицянь. Згідно прикметі, на «бабські іменини» сватаються, а на Покрову — весілля грають. Жінкам в цей день не можна займатися домашніми справами. Замість цього слід «виплакатися» за себе і своїх близьких, а також піти до церкви. У Софії просять здоров'я для хворих дітей, успішного зачаття дитини і позбавлення від жіночих захворювань.

Маса народних прикмет, пов'язаних з 30 вересня, стосуються прогнозування погоди. У народі вважається, що цей день завжди холодний та похмурий, а після нього починаються перші в році справжні заморозки. Згідно з повір'ям, якщо 30 вересня пішов дощ, то приходу весни слід чекати рано. Якщо в цей день побачити ключ журавлів або зяблика, то на Покрову можна очікувати морозу. Якщо їжак в цей день ладнає своє лігво в глибині лісу, а білка линяє знизу догори — зима буде холодною. В народі вважали, що 30 вересня збирається останній врожай яблук.

Замовляння на Віри, Надії, Любові та Софії

У народі «бабське свято» вважається особливим днем, в який дівчата і жінки можуть за допомогою замовляння привернути до себе судженого або досягти спокою в будинку.

Замовляння на любов Для замовляння на зустріч з коханим дівчині необхідно придбати 12 церковних свічок. Від самого ранку 10 з них необхідно поставити в церкві, а 2 — взяти додому. Запалювати свічки вдома слід вже після заходу сонця. Над палаючими свічками дівчина повинна вимовити слова заклинання 12 разів: «Змилуйся, Господь. Змилуйся, Мати Божа. Як ці дві свічки горять, так нехай і серце чоловіче запалає».

Замовляння на сімейний затишок і спокій У «бабину вить» можна також читати замовляння від розладу в сім'ї, що захищає від скандалів та чвар. Слова замовляння сімейна жінка читає біля ікони, рано вранці та пізно ввечері, після заходу сонця:

«Як тій рибі нудно без води на сухому березі, так нехай нудно буде моєму ворогові. Щоб моя сім'я була міцною-міцна, цілим-ціла».

Замовляння-оберіг для солдата 30 вересня також читають замовляння, покликане уберегти солдатів і військовослужбовців. Так, на Віри, Надії, Любові та Софії воїн читає слова заклинання над річкою або озером: «Господи, підтримай, Господи, благослови! Лежить камінь білий на горі, Що кінь в камінь не йде. Ось і так би і в мене, Раба Божого (ім'я), І в товаришів моїх, і в коня мого Не йшла б стріла і куля. Як молот відскакує від кувалди, Так би і куля від мене відлітала. Як жорна крутяться, Так і не приходила б до мене стріла, Крутилася б вона».



Схожі новини