Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Порошенко вшанував пам’ять жертв Бабиного Яру під час нацистської окупації

  • 29.09.2018, 11:35
  • 644

У зв’язку з 77-ми роковинами початку масових розстрілів мирного населення нацистами в окупованому Києві від імені Президента України Петра Порошенка відбулося покладання квітів до пам’ятників на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Корзини квітів та квіткові композиції від імені Глави держави встановлено до пам’ятників «Громадянам і військовополоненим, розстріляним нацистами у Бабиному Яру», «Менора», розстріляним членам ОУН — українській письменниці Олені Телізі і її соратникам, а також ромам, страченим нацистами у Бабиному Яру.

«Бабин Яр — трагедія киян, всієї України, незагоєна рана на тілі нашої планети. Це місце — братська могила різних народів і відомий у всьому світі символ Голокосту», — йдеться у повідомленні глави держави.

За словами президента, українці продовжують демонструвати відданість ідеалам гуманізму, толерантності, поваги до людського життя та взаємодопомоги.

«Пам'ятаючи події недалекої історії, відчуваючи й досі пекучий спільний біль, ми зробили єдино правильний вибір: Україна — незалежна держава, яка торує свій шлях на принципах порозуміння і забезпечення рівних можливостей для розвитку громадян усіх національностей та віросповідань. Сьогодні можемо впевнено стверджувати — темні сторінки тоталітарної епохи перегорнуто назавжди. Ми безапеляційно сказали „НІ“ диктаторським режимам і стоїмо на захисті демократичних цінностей в ім’я миру в Україні та Європі. І ми ніколи не дамо навіть найменшого шансу проявам авторитаризму, диктатури, шовінізму, расизму, дискримінації, нетерпимості на етнічному чи релігійному ґрунті.», — йдеться у повідомленні Порошенка.

Масові розстріли у Бабиному Яру відбувалися восени 1941 року. Більше ста тисяч євреїв, ромів, полонених, хворих на психічні розлади, звичайних киян було знищено нацистами під час окупації Києва. Тоді було винищене майже все єврейське населення міста — понад п’ятдесят тисяч чоловіків, жінок, дітей. Точну цифру загиблих встановити неможливо.

Схожі новини