Передплата 2024 ВЗ

Стало відомо, чим патріарх Кирило лякав Варфоломія під час екстреної зустрічі щодо України

  • 28.09.2018, 17:09
  • 753

Головною темою тригодинної бесіди між Вселенським патріархом Варфоломієм та главою РПЦ Кирилом під час зустрічі у Фанарі 31 серпня була Україна та надання Українській церкві автокефалії, хоча після розмови Кирило намагався журналістам натякнути, що українське питання було якимось проміжним.

Про це 28 вересня повідомляє «Главком» із посиланням на грецький сайт «Ортодоксія».

Зазначається, що під час розмови глава московської церкви намагався переконати патріарха Варфоломія, що не варто Українській церкві надавати автокефалію, тому що на Майдані відбувся «держпереворот», і тепер, мовляв, нова незаконна влада намагається через автокефалію укріпити свої позиції.

Водночас Кирило переконаний, що промосковські сили скинуть українську владу. Натомість патріарх Варфоломій запитав російську сторону: «Чому ви не можете вільно їздити в Україну? Чи не тому, що у вас немає там підтримки?».

Повідомляється, що в цій розмові прозвучала важлива заява: Україна була і залишається канонічною територією Вселенської церкви. Тому питання надання автокефалії лежить повністю в компетенції Матері-Церкви. Патріарх Варфоломій прямо повідомив Кирилу, що процес вже запущений і пройшов перший етап узгодження та обговорення.

Схожі новини