Передплата 2024 «Добра кухня»

Зима буде найхолоднішою за останніх сто років?

бо найтеплішою за останніх 30… Катастрофічні прогнози британських синоптиків їх українські колеги наразі не підтверджують.

Раптове похолодання, уже наприкінці вересня, змусило українців замислитися: а якою ж буде погода узимку? Прогнози тривожні. У Карпатах випав перший сніг, в інших регіонах українці дістали з шаф теплі куртки, і навіть вбрали зимові чоботи… Cиноптики Великої Британії обіцяють, що цьогорічна зима буде найхолоднішою у Європі за останніх сто років! Це, мовляв пов’язано з кліматичними змінами. Такі висновки британці зробили на основі багаторічних спостережень за арктичними повітряними масами, які приносять у Європу зимову погоду ще зі середини листопада. Кажуть, по всій Європі будуть кучугури снігу, дошкулятиме пронизливий вітер, а температура опускатиметься нижче мінус 30 градусів…

На щастя, катастрофічні прогнози своїх британських колег поки що не підтверджують українські метеорологи. Вони, навпаки, заспокоюють: мовляв, цьогорічна зима буде найтеплішою за останніх 30 років, а сильних морозів, мінус 20 і нижче, варто очікувати лише в окремі дні. Про це розповіла завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського науково-дослідницького гідрометеорологічного інституту Віра Балабух. «Очікується, що цього року середня зимова температура буде на 1−2 градуси вищою за норму: від плюс 2 до мінус 3, — каже пані Віра. — На фоні досить високих температур очікуємо, що будуть затоки арктичного повітря, коли температура повітря вночі і навіть вдень може знижуватися до мінус 20 градусів і нижче. Але це будуть досить короткочасні періоди».

Як розповів «ВЗ» заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко, якою буде цьогорічна зима — відомо лише Богу, бо останніми роками усі розрахунки вчених, як правило, не справджуються. Пан Прокопенко Радить не довіряти довготривалим прогнозам, особливо на зиму, бо вважати їх науковими не можна. «Ми складаємо точний прогноз лише на три дні, максимум на тиждень, — каже пан Прокопенко. — Також складаємо фоновий прогноз на півмісяця. Можу плюс-мінус сказати, яким буде жовтень. Середньомісячна температура в жовтні по всій території України — 7−13 градусів тепла. Опадів буде не дуже багато, в межах норми. Трохи більше дощитиме у Карпатах та у горах Криму».

Своєю чергою, заступник начальника відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометцентру Наталія Голеня наголосила: останні дні вересня і початок жовтня будуть мінливими, погода змінюватиметься по кілька разів на день. Температурні перепади пов’язані з настанням метеорологічної осені.

Цими вихідними у Західній Україні то пригріє до 20 градусів, то трохи похолоднішає і задощить. Небо переважно буде затягнуте хмарами, вранці — туман. Як повідомляє gismeteo.ua, у п’ятницю, 28 вересня, у Львівській області мінлива хмарність, парасольки залиште вдома. Вночі обіцяють 11−15 градусів тепла, вдень — плюс 12−20.

У суботу, 29 вересня, на Львівщині сильна хмарність, вітер і дощ. Температура повітря вночі — 8−12 градусів тепла, вдень — плюс 12. У неділю, 30 вересня, у Львівській області ясно та без дощу. Вночі — 4−9 градусів тепла. Вдень — плюс 13.

Схожі новини