Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Екс-«регіонали» лякають Вселенського патріарха «трагічною пожежею»

І перед тим, як надавати автокефалію УПЦ, рекомендують йому взяти дозвіл у… московського патріарха.

До хору противників утворення Української помісної православної церкви записалися п’ятеро народних депутатів, за плечима яких участь у печальновідомій Партії регіонів та співпраця з її сателітами — Андрій Деркач, Василь Горбаль, Григорій Смітюх, Яків Безбах, Андрій Шипко. На Різдво Пресвятої Богородиці ці політики-бізнесмени адресували листа-скаргу Вселенському Патріарху Варфоломію І. Сповіщаючи про «смутні часи для українського православ’я», вони уклінно попросили главу Константинопольської церкви… не квапитися з наданням автокефалії УПЦ.

У перших рядках автори листа обсипали Його Всесвятість компліментами, назвавши його «історичною особистістю», «людиною, яку беззаперечно, поважає кожний православний вірянин». Дякували за те, що робить для світового православ’я. І водночас спробували принизити Константинопольського Патріарха, кілька разів натякнувши, що його, довірливого, намагаються ошукати, ввести в оману, використати його авторитет у недобрих намірах, «втягнути у неприглядний процес». Пани-товариші Деркач, Безбах, Смітюх, Горбаль, Шипко застерегли главу Константинопольської церкви, що питання віри і релігії в Україні взялися вирішувати «мужі на службі у політики, а не у Бога».

Зокерма, підписантів обурило, що питання томосу піднімав греко-католик — Голова Верховної Ради Андрій Парубій (саме він головував у парламенті, коли там обговорювали звернення ВР до Вселенського Патріарха — І. Ф.). Колишні «регіонали» здійняли ґвалт: як це так, що іновірці обговорюють долю Православної церкви? «Нам би не хотілося, — зазначає Деркач та інші підписанти цього листа, — щоб ви, як шановний Вселенський Патріарх, в’їхали в Україну на плечах греко-католиків і тих політиків, які керуються власними інтересами у рамках президентських виборів».

Автори листа стверджують, що «більшість православних в Україні» не розуміють поспішності процесу надання автокефалії. Водночас нібито «чітко бачать греко-католицькі „локомотиви“ у центральних органах влади України, які везуть томос Вашої Святості» як «агітаційний лист до президентських виборів». А далі — «не хотілось би, щоб історична можливість автокефалії і Ваші світле намагання були забруднені промовами кандидатів у президенти і використані ними у корисливих цілях».

Уся сіль цього листа — у його заключній частині. П’ятеро нардепів сповістили Варфоломія І, що «більша частина українських православних зможе прийняти автокефалію лише за згоди російського Патріарха». А як же декларована митрополитом Онуфрієм цілковита, без оглядки на когось, самостійність УПЦ МП?! Підписанти попросили відкласти надання автокефалії до завершення президентських виборів. А вже потім скликати Всеправославні збори, на яких разом з московським патріархом виробити єдино правильний підхід. Такий, який «вилікував би» розкол в українському православ’ї.

Насамкінець колишні «регіонали» вдаються ледь не до погроз, шантажу. Застерігають Вселенського Патріарха: «…Вогонь Вашого намагання обігріти всіх православних може бути перетворений політиками у трагічну пожежу, яка поглине нашу країну».
Десь це ми вже чули. Такі «плачі» щодня транслює російське ТБ. І, наче під копірку, повторюють цю мантру агенти впливу Кремля безпосередньо в Україні.

Експерти припускають, що до появи цього звернення доклав рук один з найбагатших вітчизняних олігархів Віктор Пінчук, який є фінансовим донором Безбаха та багатьох інших українських політиків, церковників, які денно і нощно моляться на Москву.

Схожі новини