Передплата 2024 ВЗ

Воював на Донбасі, через що став «Героєм Росії»: журналісти Bellingcat викрили одного з отруювачів Скрипалів

  • 27.09.2018, 09:15
  • 627

Справжнє ім’я «Руслана Боширова», одного з підозрюваних в отруєнні колишнього шпигуна Сєргєя Скріпаля та його доньки у Великій Британії, насправді Анатолій Чєпіга, він полковник ГРУ.

Про це йдеться в новій частині розслідування видання The Insider і дослідницької групи Bellingcat, пише газета «Тиждень».

Як зазначається, журналісти шукали «Боширова» серед випускників військових училищ, де працівників ГРУ готують для операцій за кордоном. Одним з таких училищ є Далекосхідне вище загальновійськове командне училище. Приблизно знаючи вік «Боширова», The Insider і Bellingcat переглянули фотографії випускників 2001—2003 років. На одній з них, зробленої в Чечні, вдалося виявити людину, яка його віддалено нагадує.

Водночас, згідно з повідомленням, ім’я Анатолія Чєпіги знайшли у базі даних, де його домашньою адресою у 2003−2005 роках вказаний Хабаровськ. Адреса співпала з адресою військової частини, у якій перебувала 14-а бригада спецназу ГРУ.

Підтвердженням припущення розслідувачів стала виписка Чєпіги із системи «Російський паспорт» від 2014 року, де на фото людина, названа британським слідством «Русланом Бошировим».

Крім того, дослідники дізналися, що Анатолій Чєпіга народився 5 травня 1979 року у невеликому селищі Ніколаєвка на кордоні Росії та Китаю. Після завершення навчання він пішов служити до 14-ї бригади спецназу ГРУ, з яким брав участь у другій чеченській війні. У грудні 2014 року президент Р Ф Владімір Путін присвоїв Чєпізі звання «Героя Росії».

У заяві Добровільного товариства сприяння армії, авіації і флоту у Амурській області йдеться, що Чепіга став «героєм» за виконання «миротворчої місії».

Розслідувачі припускають, що йдеться про участь у бойових діях на Донбасі, бо наприкінці 2014 року підрозділ Чєпіги помітили біля кордону з Україною. А в цей час військова операція РФ у Сирії ще не почалася.

5 вересня у Британії прокурори повідомили, що вважають причетними до отруєння Скріпаля та його дочки Юлії двох громадян Росії, а саме — Алєксандра Пєтрова та Руслана Боширова. Так, слідство вважає, що підозрювані могли в'їхати на територію Британії не під справжніми іменами. Британська поліція показала маршрут підозрюваних росіян з камер спостереження, а Лондон видав європейський ордер на їх арешт.

Згодом прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що росіяни Алєксандр Пєтров та Руслан Боширов, яких британські прокурори вважають причетними до отруєння Скріпалів, є офіцерами ГРУ РФ. За її словами, близько 250 детективів дослідили 11 000 годин відеоматеріалів з камер спостереження, щоб виявити нападників.

Нагадаємо, 18 травня колишнього шпигуна Сєргєя Скріпаля, якого отруїли у британському місті Солсбері, виписали з лікарні. 9 квітня виписали з лікарні його дочку Юлію Скріпаль.

Схожі новини