Передплата 2024 ВЗ

На Рівненщині спалах кишкової інфекції: госпіталізовано 22 дитини та 2 дорослих зі школи-інтернату

  • 26.09.2018, 17:51
  • 592

Спалах гострої кишкової інфекції зареєстровано вихованців та персоналу Мізоцької спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату у Рівненській області — на лікарняних ліжках вже опинилось 22 дитини та 2 дорослих.


Про це повідомили в Рівненському обласному лабораторному центрі Міністерства охорони здоров'я України.

Як йдеться у повідомленні, загальна кількість хворих становить 24 особи, з них 22 дитини та 2 працівника закладу. Госпіталізовані в інфекційні відділення 16 хворих (в Здолбунівській ЦРЛ перебувають 11 хворих, в Млинівській ЦРЛ — 4, в Костопільській ЦРЛ — 1) та ще 8 дітей лікуються амбулаторно (в Здолбунівському районі -3 дитини, Рівненському — 2 та по одній — в Острозькому, Дубенському і Сарненському районах).

Встановлено, що збудником, який спричинив захворювання дітей, стала сальмонела ентерітідіс. Збудник було виявлено у хворих, в охолодженому сирому м’ясі та на робочих поверхнях харчоблоку (поличка холодильника, тертка для варених овочів, лоток для сирого м’яса).

Головними причинами інфекції називають недотримання правил особистої гігієни та порушення санітарно-гігієнічних вимог при приготуванні та зберіганні харчових продуктів

Про недотримання санітарно-гігієнічних вимог свідчить виявлення бактерії групи кишкової палички (БГКП) на робочих поверхнях та об'єктах довкілля (48% змивів незадовільні) та у продуктах харчування (40% не відповідають санітарним вимогам).

Ймовірним джерелом інфекції могли стати два працівники харчоблоку, у яких виявили сальмонелу ентерітідіс (у одного була наявна клінічна картина хвороби, в іншого не було симптомів захворювання).

Схожі новини