Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Держдеп США підтримав автокефалію в Україні та нагадав про агресію Росії

  • 25.09.2018, 20:15
  • 575

Державний департамент США підтримує створення в Україні автокефальної церкви.

Про це йдеться у заяві на сайті установи, передає ТСН.

«Сполучені Штати рішуче підтримують свободу віросповідання, включаючи свободу членів груп, керувати своєю релігією згідно з їх переконаннями та вільно практикувати свої вірування без урядового втручання. Сполучені Штати поважають здатність українських православних релігійних лідерів та послідовників добиватися автокефалії згідно з їхніми переконаннями. Ми поважаємо Вселенського Патріарха як голос релігійної толерантності та міжконфесійного діалогу», — йдеться у заяві.

Крім того у Держдепі наголосили, що рішуче засуджують російську агресію проти України, як на Сході, так і в Криму.

«Сполучені Штати зберігають непохитну підтримку України та її територіальної цілісності перед лицем російської агресії на сході України та російської окупації Криму. Ми також підтримуємо Україну, яка йде власним шляхом і приймає власні рішення та асоціації, вільно від зовнішнього втручання», — наголошує американський уряд.

Нагадаємо, 7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів (представників), які представляють Константинополь у Києві — архієпископа Даніеля Памфилона зі Сполучених Штатів і єпископа Іларіона з Едмонтона з Канади. РПЦ відреагувала на призначення представників Константинополя в Україні та назвала це «безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію».

Як писав «ВЗ» священний Синод Української православної церкви Московського патріархату вимагає, щоб екзархи, призначені Константинопольським Патріархом, покинули «канонічну територію» УПЦ МП.