Передплата 2024 «Добра кухня»

Знаменита «Чорна кам’яниця» виявилася білою

Але чи залишати фасаду народну назву — ще подумають на нараді.

Під час реставрації «Чорної кам’яниці», що на площі Ринок, 4 майстри побачили шар білої фарби, який свідчить про те, що народна назва не відповідає дійсності. Свою назву кам'яниця отримала у XIX столітті через цілком прозаїчну причину: свинцеві білила, які наносилися як ґрунт для поліхромії (багатоколірності), окислювалися під дією повітря і світла і таким чином утворився її таємничий чорний колір. «Чорну кам’яницю» обіцяють відреставрувати до кінця 2019 року.

Відновлення фасаду кам’яниці стартували 2017 року. Майстри працюють методом лазерного сканування. Доцент кафедри архітектури та реставрації НУ «Львівська політехніка» Олег Рибчинський повідомив, що крім білого кольору на фасаді виявлено позолоту (переважно на ліпнинах).

Кам’яницю відновлюють за грантові кошти, які історичний музей виграв в уряду США — 275 тисяч доларів. Проектно-кошторисна документація коштувала 29 тисяч доларів. Цю суму заплатив Львівський історичний музей.

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко повідомила «ВЗ», що у мерії ще не вирішили, який колір фасаду залишати — білий чи чорний. Це мають вирішити на одній з нарад. «Швидше за все, кам’яниця таки буде чорною, бо народна назва зобов'язує», — наголосила чиновниця.

Схожі новини