Передплата 2024 «Добрий господар»

ЗМІ показали німецьке життя депутата Розенблата

  • 25.09.2018, 14:26
  • 1 261

Підозрюваний у корупції Борислав Розенблат невдовзі має постати перед судом. Прокурори, утім, побоюються, що депутат може втекти до Німеччини.

Про іншого, «німецького», Розенблата — у статті DW.

Замість двометрового паркана і охорони — охайно підстрижені кущики і завжди відкрита кована брама з візерунком. Одразу і не скажеш, що у цьому непримітному будинку у Дортмунді мешкає людина, у якої на батьківщині в декларації понад півтора мільйона доларів готівкою. Там, в далекій Україні, Борислав Розенблат живе у палаці на 700 квадратних метрів. Тут, у районі Бенніґгофен на околиці пролетарського Дортмунда, Розенблат живе абсолютно іншим, тихим життям.

За даними видання, у ФРН Розенблат «по крихті виплачує кредит за половину простесенького будинку». Щоби потягнути іпотеку, як з'ясувала DW, депутат через знайомих знайшов квартиранта — заробітчанина з Румунії, який працює доглядальником за старими. Як випливає з декларації Розенблата, за кілька кімнат у своїй половині будинку він отримує 350 євро на місяць.

DW нагадує, що з електронної декларації за 2017 рік, зокрема, випливає, що Розенблат отримав понад 400 тисяч гривень від дортмундської компанії Buroservice 71 UG. Гроші отримані як гонорар «за наукову діяльність».

«У фірми, яка заплатила тримісячну зарплатню професора випускнику Житомирського автодорожного технікуму і Камишинського військово-будівельного училища, у відкритих джерелах немає ні телефона, ні електронної пошти. Крім „гонорарів“, Buroservice 71 UG ще близько 400 тисяч заплатила Розенблату за „оренду нерухомості“. Депутат проігнорував неодноразові запити DW щодо німецьких доходів», — йдеться у публікації.

Журналісти з'ясували, що фірма «Buroservice 71 UG — це всього лише дві людини». Як стверджує директор фірми Ірина Кондрашова, вона разом з колегою допомагає невеличким фірмам із бухгалтерією і податковою звітністю. Водночас за що ж ця фірма платить українському депутату, жінка розповідати навідріз відмовилася.

«Кошти, отримані від Buroservice 71 UG, разом з орендною платою від румунського заробітчанина і від ще одного українця, який володіє у Дортмунді суші-баром — це і є всі задекларовані німецькі доходи Борислава Розенблата. Вкупі вони приблизно дорівнюють сумі коштів, виплачених подружжям Розенблатів за кредитами на два об'єкти нерухомості у Дортмунді. Останній кредит — 650 тисяч євро — депутат з дружиною взяли у банку Sparkasse Dortmund наприкінці 2016 року», — пише видання.

При цьому, за даними DW, сума відсотків, які депутат і його дружина сплачують за цим кредитом, в два з половиною рази перевищує суму погашення тіла кредиту. Видання також підкреслює, що враховуючи історично низькі ставки за кредитами на нерухомість у Німеччині, таке погашення характерне лише для позичальників, яким ледь-ледь вистачає хоча би на мінімальні темпи погашення кредиту.

«Кілька десятків тисяч євро, які за дивних обставин „наскріб“ у Німеччині Борислав Розенблат, мають одну суттєву перевагу перед мільйонами доларів готівки, задекларованими в Україні: вони не підпадають під ретельну перевірку на предмет відмивання грошей, як це відбувається з грошима політиків з-за кордону, які зазвичай надходять через офшори», — наголошує DW.

Видання також зазначає, що «іпотечні кредити є непрямим підтвердженням заяв Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про те, що у Борислава Розенблата є вид на проживання у Німеччині. Адже, як правило, банки не дають кредити на нерухомість іноземцям, в яких немає права на необмежене в часі проживання». Як підтвердила DW консультант банку, саме такої політики дотримується і Sparkasse Dortmund.

Відповідаючи на запит DW, антикорупційна прокуратура уточнила, що інформацію про дозвіл на необмежене у часі проживання Розенблата слідчі отримали від німецького посольства у Києві. У суді, де Розенблат вимагав повернути йому закордонний паспорт, прокурори, утім, так і не змогли переконати у загрозі втечі депутата до Німеччини і паспорт йому повернули.

«Водночас законність німецького виду на проживання Борислава Розенблата викликає запитання. Адже робота депутатом Верховної Ради і постійне проживання у Німеччині — речі, в принципі, взаємовиключні. Для того, аби посвідка на проживання не втратила чинність, її власник не має права залишати країну більш ніж на півроку і його місцем переважного перебування має бути саме Німеччина», — пише видання.

Відомство у справах іноземців міста Дортмунд відмовилося повідомити DW, чи перевірялися підстави для перебування Розенблата у Німеччині після обрання його народним депутатом України.

Схожі новини