Передплата 2024 ВЗ

Весна, Шамама, Бомонд, Гамлет: в Україні пропонують заборонити деякі імена

  • 24.09.2018, 13:49
  • 544

У Верховній Раді пропонують заборонити давати дітям ім’я неживих предметів, географічних назв, титулів, хвороб; що комбінують букви, символи та цифри чи є нецензурними назвами.

Відповідний законопроект № 9092 у парламенті зареєстрував Володимир Мисик, повідомляє «112 Україна».

Документ пропонує внести зміни до Цивільного та Сімейного кодексів стосовно можливих імен.

Йдеться про заборону давати дитині імена, що складаються із назв неживих предметів, вигаданих персонажів, географічних назв, титулів, хвороб, абревіатур; що містять одночасно букви, символи та/або цифри, нецензурну лексику або ж ображають суспільну мораль.

Такі ж обмеження пропонується розповсюдити і на порядок зміни імені особою.

Необхідність таких обмежень автор обгрунтовує, посилаючись на Конвенцію про права дитини, яка встановлює, що країни-підписанти вживають заходи, зокрема, щоб убезпечити дітей від усіх форм фізичного чи психологічного насильства, образи чи зловживань.

«Важко навіть уявити різноманітність визначення імені дитини, що може стати приводом для образ і знущань над дитиною», — стверджується у пояснювальній записці.

Окрім того, автор наводить приклади регулювання цього питання в інших країнах: заборона використовувати нецензурну лексику як ім'я у Румунії; переліки заборонених імен у Новій Зеландії та Малайзії; звід спеціальних правил про обрання імені дитини у Німеччині.

Як повідомлялося раніше, найпопулярнішими іменами, якими українці називали своїх новонароджених дітей у першому півріччі 2018 року, стали Софія, Анастасія, Анна, Артем, Олександр та Максим.

Проте траплялися і рідкісні імена — Она, Прінцеса, Стасинія, Весна, Шамама, Італія, Андромеда; Еліот-Леопольд, Бомонд, Миролюб, Ольгерд, Пересвіт, Метью, Рожден, Гамлет, Ратібор.