Передплата 2024 «Добрий господар»

Відмова від переведення годинників: експерт розповів, чому Україна хоче це зробити

  • 23.09.2018, 15:54
  • 838

В останню неділю жовтня Україна традиційно буде переводити стрілки годинника на одну годину назад. Але зараз знову активізувалися розмови про те, що перехід на літній час варто скасувати за прикладом Євросоюзу.

Останнє переведення годинників відбудеться в ЄС 31 березня 2019 року, а після цього країни повинні визначитися, на який час вони перейдуть остаточно — зимовий або літній. Щоб забезпечити плавний перехід, Єврокомісія і дає державам-членам час до квітня 2019 го, пише «Сегодня».

В ЄС на такий крок зважилися через масштабне онлайн-опитування, результати якого показали, що 84% з 4,6 млн респондентів хочуть скасування процедури переведення годинників, тому що ця затія себе вже зжила.

Україна почала переходити на літній час в 1981 році разом з іншими республіками СРСР. За час незалежності в нашій країні не раз виникали пропозиції про скасування переведення годинника, але всі вони так і не увінчалися успіхом.

Наприклад, ще в 2011 р Україна вирішила піти по стопах Росії, яка остаточно перейшла на літній час. У Раді був розроблений і прийнятий відповідний законопроект, який натрапив на шквал критики і зауважень, що з такими змінами взимку світлий час наставав би тільки після 9 години ранку. І через кілька місяців після прийняття закон був скасований.

Але зараз ситуація зовсім інша. Україна взяла курс на Євросоюз і тому виступила з аналогічною ініціативою.

«Ті, хто говорив раніше, хотіли наслідувати Москві, тому що був вплив московського прикладу. Зараз про це почали говорити в Кабміні з однієї простої причини — відповідне рішення вже прийнято в Європейському Союзі, вже є процедура, вони узгоджують, як це буде робитися, ця процедура буде поетапно відбуватися в наступному році», — розповів глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Експерт стверджує, що прийняття такого рішення буде неминучим.

«Ми входимо в цьому плані в єдиний процедурний процес Європейського Союзу — раз це роблять в ЄС, то неминуче ми теж повинні це зробити. Це прямий і неминучий наслідок рішення, яке приймається Європейським Союзом. Інакше ми опинимося в складній, заплутаній ситуації, тому що ми в цьому плані процедурно прив'язані до ЄС», — говорить Фесенко.

Тому дуже ймовірно, що ця ініціатива нарешті увінчається успіхом. Однак на її здійснення буде потрібно чимало часу, щоб провести процедуру адекватно і за всіма правилами.

Схожі новини