Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Британії сформують кібервійська для боротьби з російськими хакерами

  • 22.09.2018, 10:57
  • 581

Найближчим часом Велика Британія оголосить про створення окремого військового підрозділу чисельністю у дві тисячі людей. Він займатиметься наступальними операціями у кіберпросторі проти російських хакерів, ісламських терористів та інших противників.

Про це повідомляє ВВС.

21 вересня газета Times i телеканал Sky з посиланням на джерела в уряді повідомили, що найближчим часом міністр оборони Великої Британії оголосить про створення військового центру активних кібероперацій з бюджетом 325 мільйонів доларів на рік.

Подібні структури існують в Британії і багатьох інших країнах вже давно. Однак новим у планах британського уряду є те, що він планує різко розширити наступальну складову кібервійськ.

«Цей крок в чотири рази збільшить чисельність наступальних кібервійськ і знаменує якісні зміни можливостей країни в частині руйнування комп'ютерних мереж і приладів, під'єднаних до інтернету», — пише Times.

Нова структура має стати результатом співпраці міністерства оборони і громадської служби електронної розвідки Британії — Центра урядового зв'язку.

Джерела преси припускають, що між обома відомствами може виникнути суперечки з приводу того, хто має керувати новим підрозділом, та якими мають бути його пріоритети.

«Військові захочуть зробити його бойовою структурою високого рівня, яка буде здатна створювати щось типу протиракетних програм, які, можливо, ніколи не знадобляться. А політикам потрібна тактична одиниця, яка сфокусує увагу на боротьбі зі злочинами та внутрішніми терористичними загрозами», — каже джерело Times.

Проте головна причина майбутнього збільшення наступальних потужностей в кіберпросторі полягає в тому, що, як думає Британія, їх доведеться — і вже доводиться — боротися не лише з терористами та кіберзлочинцями, а й з цілими країнами — зокрема з Росією.

«Коли деякі країни і злочинні групи поводять себе дуже агресивно, ви маєте самі мати змогу прицільно руйнувати», — каже екс-голова Центру урядового зв'язку Роберт Ханніган.

Підкреслюється, що ціллю наступальних кібероперацій Британії не буде життєво важлива інфраструктура інших країн.

Схожі новини