Передплата 2024 «Добрий господар»

«Йдемо в Росію»: У Придністров’ї відповіли на пропозицію Додона провести референдум

  • 21.09.2018, 15:50
  • 659

«Влада» Придністров’я відкинули пропозицію президента Молдови Ігоря Додона провести референдум про реінтеграцію регіону.

Про це повідомляє «Сегодня».

«У Придністров'ї станом на 2018 рік проведено 7 «референдумів» з принципових державно значущих питань, включаючи твердження курсу на незалежність, прийняття Конституції країни, а також закріплення її подальшого вектора розвитку, затвердженого за підсумками референдуму 17 вересня 2006 року як «незалежність і подальше вільне приєднання до Російської Федерації», — йдеться в заяві так званого «МЗС Придністров'я».

Також зазначається, що пропозиція Додона «має нічого спільного з реалістичним механізмом знаходження остаточної формули політичного врегулювання конфлікту».

У МЗС ПМР підкреслюють, що народ Придністровської Молдавської Республіки, як носій суверенітету і єдине джерело влади, вже зробив свій вільний самостійний вибір.

Також в заяві йдеться про те, що придністровська сторона виступає категорично проти виведення з території Придністров'я миротворчих сил Російської Федерації.

Раніше Ігор Додон заявив, що питання реінтеграції Придністров'я до складу Молдови необхідно вирішити на референдумі.

«Після парламентських виборів ми будемо обговорювати конкретні сценарії, як може проходити ця реінтеграція, і дуже важливо, що будь-яка форма реінтеграції, взаємоіснування буде обговорюватися з громадянами Республіки Молдова в рамках референдуму», — сказав Додон.

За його словами, після політичного рішення придністровського конфлікту, війська з території лівобережжя Дністра повинні покинути зону, разом з озброєнням, яке знаходяться там.

Придністровський регіон не може бути частиною іншого сценарію, крім як бути складовою частиною Республіки Молдова, заявив президент.

Раніше в уряді Молдови заявили, що розробляють план дій щодо виконання резолюції ООН про виведення російських військ з Придністров'я.

«Ми розробляємо внутрішній план дій по виконанню цієї резолюції. На перших порах — це внутрішній план дій. І добре, що він поки буде внутрішнім, ми повинні добре підготуватися. Але ми точно будемо використовувати платформу ООН для більшого просування і організації різних заходів, в відповідно до цієї резолюції», — повідомив міністр закордонних справ і європейської інтеграції (МЗСЄІ) республіки Тудор Ульяновський.

Схожі новини