Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Стало відомо, коли Росія може втратити головне джерело грошей, — ЗМІ

  • 21.09.2018, 11:07
  • 608

Видобуток нафти в Росії незабаром почне знижуватися, водночас вичерпається і єдине надійне джерело доходів федерального бюджету.

Про це повідомив в середу російський міністр енергетики Олександр Новак. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вважає, що можливості Росії нарощувати видобуток нафти за нинішньої технологічній базі практично вичерпані, пише повідомляє «Прямий» із посиланням на «Рамблер.Фінанси».

Так, за розрахунками МЕА, пік видобутку в 11,74 млн барелів на добу Росія покаже в 2021 році, після чого обсяги почнуть падати, і до 2035 року виробництво нафти скоротиться в два рази. За підсумками 2018 року, російські нафтові компанії отримають 553 млн тонн сирої нафти, до 2021-го року видобуток вийде на пік в 570 млн тонн. В 2035 році прогноз видобутку становить 310 млн тонн.

Причиною такого прогнозу називають поступову деградацію матеріальної бази нафтової галузі, виснаження родовищ легковидобувних нафти і, останнім часом, дедалі більше технологічне відставання, так як західні санкції позбавили Росію доступу до нових технологій.

Зниження обсягів нафти, які Росія зможе продавати на світовому ринку, означатиме і здорожчання «блакитного палива», що робить російську сировину неконкурентоспроможною.

За нинішнього рівня розвитку нафтовидобувних технологій і транспортуючої інфраструктури витрати на видобуток і перекачування важкодоступної нафти вище, ніж легкодоступної. Відповідно, у нафтовидобувних компаній на таку нафту нижче маржа. А Росії через санкції і особливостей геології (більш глибоке залягання нафтоносних пластів) складніше добувати нафту, ніж іншим країнам.

Також об'єктивно, у Росії істотно менші запаси нафти, ніж значиться в статистичних даних — тому що з розвіданих запасів (які справді колосальні) технічно видобування не більше трьох відсотків, кажуть експерти.

Для усунення обох пластів проблем — об'єктивних і суб'єктивних — Росія повинна залучати в нафтову галузь іноземні технології та іноземні інвестиції. Ні те, ні інше неможливо доти, доки Росія знаходиться під західними санкціями.

Схожі новини