Передплата 2024 ВЗ

Порошенко розповів, що думає про реформаторські ідеї Тимошенко

  • 20.09.2018, 13:35
  • 476

Президент Петро Порошенко піддав критиці ідею лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко створити в Україні парламентську форму правління із канцлером на чолі уряду.

Про це він заявив під час звернення до Верховної Ради у четвер, повідомляє Українська правда.

«Категорично неприйнятними вважаю ті пропозиції, які просувають явно недемократичні моделі. Хтось відверто адвокатує «освічений авторитаризм», а хтось камуфлює його в «парламентаризм канцлерського типу», — наголосив президент.

Він зазначив, що така модель влади передбачає занадто великі повноваження голови уряду і однопартійну систему, яка для України не підходить.

«Тільки якщо вчитатися у зміст, а не в заголовок, там у канцлера повноважень більше, ніж у кайзера, а в „рейхстагу“ — по суті однопартійна система. Режим одноосібної влади ні до чого доброго Україну на привів, це урок, який треба запам’ятати всім», — заявив Порошенко.

За його словами, авторитаризм не єдине, що загрожує країні — вибори можуть привести до влади «фігури, які дозволяють Москві ходити собою».

«Відомо, як на базі п’ятої колони мріють сформувати потужну проросійську опозицію в новому парламенті, а якщо пощастить, то ще й зробити її учасницею нової коаліції з правом вето на європейську та євроатлантичну інтеграцію», — сказав президент.

«Наше завдання надзвичайно складне — дати їм відсіч, не порушуючи норм європейської демократії. Свою роль бачу в тому, щоби силою закону і силою переконання не дати жодного шансу тим, хто міг би поставити під сумнів наш власний шлях, шлях незалежності, шлях європейської та євроатлантичної інтеграції», — додав він.

Він нагадав, що у 2017 році «відхилив численні пропозиції» щодо конституційних змін у політичній системі, бо вважає, що «такі маневри» перед виборами суперечать «європейській політичній культурі».

Раніше голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що найкращою формою правління для України є парламентська із канцлером на чолі уряду. Саме таку реформу вона обіцяє здійснити, якщо виграє вибори президента.

Схожі новини